Levottomat jalat kapuaa apua
Kuka vie, kuka vie ja mitä mä saan? Mull’ on levottomat jalat (levottomat jalat)… Laulaa sukunimikaimayhtye Hassisen kone. Minulla on hieman levottomat jalat. Olen tavoitteellinen aikuisurheilija, ja levottomat jalkani ja intohimoni juoksuun, ovat vieneet minut useisiin juoksutapahtumiin, maratoneille ja puolimaratoneille. Mutta hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyö vaatii muutakin kuin levottomat jalat. Minua vie halu tehdä hyvää, ja auttaa ihmisiä, koska tekee hyvää tehdä hyvää. Haluan olla tekemässä jotain, millä on merkitystä.
Ensimmäinen hyväntekeväisyysprojekti, jossa olin mukana, oli Team Rynkeby – God Morgon. Siihen osallistuu nykyisin lähes 2 200 kuntopyöräilijää ja 550 avustajaa, kahdeksasta eri maasta. Olin mukana Team Rynkeby-God Morgon Espoon hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueessa viime vuonna. Sitouduin muiden pyöräilijöiden tavoin harjoittelemaan ja pyöräilemään useita satoja kilometrejä ennen Pariisin matkaa. Ja mikä tärkeintä, tavoitteena oli kerätä varoja vakavasti sairaille lapsille ja nuorille. Osallistumiskulumme maksoimme kaiken itse. Heinäkuussa joukkueet pyöräilivät viikon aikana noin 1200 kilometrin matkan Pariisiin. Vuosi olikin hyvin antoisa ja projektin aikana koin, että hyväntekeväisyys ja auttaminen on sen mun juttu, ja huomasin Kapua-hankkeen.
On kiire jo löytää paikka uus. Halu auttaa, ja tunne siitä että hyväntekeväisyys ja vapaaehtoisuus on mun juttu, sekä vähän myös se, että levottomat jalkani kaipasivat muitakin haasteita kuin asfaltilla kahlaamisen, sai hakemaan Kapua Nepal 2020-hankkeeseen mukaan. Niinpä olenkin nyt mukana Kapua-kampanjassa, yhdessä 19 muun seikkailijan kanssa, ja keräämme varoja vammaisten ja nuorten oikeuksien edistämiseen Nepalissa.
Vuosi huipentuu marraskuussa, kun upea Nepal-tiimimme pääsee tutustumaan kehityshankkeisiin Nepalissa, ja samalla levottomat jalkani saavat uuden haasteen: vuorivaelluksen Himalajan vuoristossa Gogya Ri:n huipulle 5420 metriin. Kapuamiseni on vasta alussa, varainkeruu aloitettu ja lisäsuunnitelmia työn alla. Tähtäimessäni on kuitenkin vähintään se jokaisen henkilökohtainen tavoite: 5420 euroa, eli euro jokaisesta metristä vuoren huipulle.
Mitä odotan Kapua-vuodelta eli mitä mä saan?
Vuoren kuva siintää jo mielessäni, enkä ole koskaan käynyt Aasiassa, mutta vuorelle olen kerran kivunnut viisipäiväisellä Salkantay Trekillä, jonka päämääränä oli Machu Picchu. Tiesin vuorelle kapuamisen jo haastavaksi, jo hapen vähyyden takia, kun huippu oli kuitenkin 3500 metrin korkeudessa. Nyt kuitenkin tiedän, mitä huipulle kiipeäminen vaatii.
Toivon saavani elämääni uusia ihania ihmisiä, upeita yhdessä koettuja hetkiä yhteisen tavoitteen hyväksi. Toivon, että ainakin ystäväpiirini tietoisuus kumppanijärjestöjen (Väestöliitto, Kynnys ry ja Taksvärkki ry) tärkeästä toiminnasta lisääntyy.
Suomessa, kuten ei muissakaan hyvinvointivaltiossa ole sellaista äärimmäistä köyhyyttä, josta köyhimpien kehitysmaiden köyhät kärsivät. Nepalissa erityisesti nuoret ja vammaiset kohtaavat monenlaista syrjintää, eikä kaikilla ole yhdenvertaista mahdollisuutta laadukkaaseen koulutukseen tai terveydenhoitoon.
Vuoden 2020 Kapua Nepal-ryhmän yhteinen tavoite onkin kerätä 100 000 euroa järjestöjen kehitysyhteistyöhön. Tiimimme kerää vuoden ajan itse valitsemillaan tavoilla varoja nuorten ja vammaisten oikeuksia edistävään työhön ja tiedottavat samalla tärkeistä kehitysteemoista.
Miten sinä voit auttaa?
Tässä yhteydessä on hyvä painottaa sitä, että jokainen kapuaja maksaa matkansa itse. Jokainen meistä on valmis laittamaan tähän projektiin aikaansa ja ison summan rahaa, joka kertoo motiiveistamme auttaa.
Haastan sinut nyt tekemään kanssani hyvää! Jos haluat pistää euron tai pari tai minkä summan tahansa Kapuan tukemiseen, näet lahjoitustiedot osallistujasivultani. Pienikin summa auttaa, sillä pienistä puroista voi kasvaa iso joki. Voit myös kertoa tavoista, miten voisin keräyspottia kasvattaa, laittamalla vaikka postia irahassinen(at)gmail.com. Olen avoin ideoillesi.
Kiitos, kun autat!