Uganda

Baby Box Uganda

Terveiset Afrikan helmestä, Ugandasta, jonne saavuin tiistaina aamuyöstä käynnistämään Baby Box -hanketta. Hankkeella etsitään ratkaisuja ja tuetaan turvallista synnyttämistä ja äitiysterveyttä Ugandassa. Kampanja on osa rauhan- ja konfliktinratkaisun opintojani Makereren yliopistolla Kampalassa. Sen kautta juhlistetaan samalla 85-vuotta täyttävää suomalaista äitiyspakkausta ja puhalletaan myötätuulta Kyanjan kyläyhteisön vauvojen alkutaipaleelle.

Syntymä ja ensimmäiset kuukaudet ovat matalan tulotason maissa edelleen elämän vaarallisinta aikaa. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa tilanne on kaikkein hankalin. Maailmanlaajuisesti noin kaksi kolmasosaa äitiyskuolemista tapahtuu juuri täällä. Ugandassa tilanne on vielä Saharan eteläpuoleisen Afrikan keskiarvoakin kehnompi. Jokaista 100 000 synnytystä kohden 336 äitiä kuolee. Suomessa vastaava luku on 4. Joka vuosi 6000 ugandalaista naista ja teini-ikäistä tyttöä kuolee hoidettavissa oleviin komplikaatioihin. Jokaista kuolemantapausta kohden 20-30 naiselle aiheutuu synnytyksessä jopa elinikäisiä vammoja.

Alle puolet Ugandan äideistä synnyttää ammattitaitoisen henkilökunnan avustuksella terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Komplikaatioiden sattuessa juuri mitään ei ole tehtävissä. Kun synnytys tapahtuu kotona, on apu usein äitien ulottumattomissa. Sairaalasynnytyksen hinta paikallisella terveysasemalla on noin 45 euroa, eikä kaikilla äideillä ole siihen varaa.

Baby Box -hankeryhmä vasemmalta: kätilö Jane Nakayiva Kyanjan terveysasemalta, Rotary Club Kampala Morning Stars presidentti Samuel Ngambwaki, lääkäri Mary Mutabazi ja Suvi Aarnio.

Baby Box -kampanjan tavoitteena on tarjota äideille maksuton neuvolakäynti, synnytys ja jälkitarkastus. Lisäksi köyhille äideille tarjotaan paikallisiin oloihin modifioitu äitiyspakkaus, joka sisältää muun muassa moskiittoverkon, saippuan, ämpärin, vaippoja ja vaatteita. Pilottivaiheeseen otetaan mukaan 20 Kyanjan äitiä, joilla synnytys on edessä kesän aikana. Kesän jälkeen keräämme kokemukset ja katsomme, miten jatkamme äitiysterveyden edistämistä Kampalassa.

Kampanjaa voit tukea ostamalla Baby Box -lakupaketin Kapua Shopista.

Lue lisää kampanjasta.

Asante sana, kiitos tuestasi!

Suvi Aarnio, ”Mama Kapua”

13.5.2022 Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top