Kapua Balkan

Viikoksi vuoristoon– Mitä mukaan?


Vaellusreissu Bosnia ja Hertsegovinan kansallispuistoon ja Maglic vuorelle häämöttää jo viikon päässä😊. On tullut aika valita mukaan oikeat varusteet.

Onneksi on tullut retkeiltyä paljon, niin iso osa varusteista on jo valmiina. Myös henkiset tavoitteet reissulle ovat pikkuhiljaa muotoutuneet. Mitä siis mukaan Balkanin vaellukselle, tässä ajatuksiani:

1. Hyvät kengät. Joka vaelluksen ehkä tärkein varuste on hyvät vaelluskengät, jotka ei kiristä eikä purista ja joita ei oikeastaan pitäisi huomata koko matkalla. Hyvän vaelluskengän pitää tukea nilkkaa riittävästi ja kestää kosteutta. Omat luottokengät ovat jo pari vuotta vanhat Hanwagit, joilla on tepasteltu toissa kesänä Sokostilla ja viime kesänä Luostolla ja joilla kivisemmässäkin maastossa pärjää. Toisaalta luvassa on myös pehmeämpiä metsäpolkuja, joten mukaan lähtee myös pari maastolenkkareita.

2. Tilaa uusille ja suurille haaveille. Bosnia-Herzegovinan kauniissa maisemissa haluan pysähtyä itseni äärelle tunnustelemaan fiiliksiä ja omia mietteitäni. Toivon luonnon ja vuorten keskellä löytäväni sisäistä rauhaa ja rentoutta uusille tavoitteille. Sukellusta mieleni sopukoihin löytääkseni vastaukset kysymyksiin missä olen nyt ja minne haluan mennä?

3. Nesteytysporetabletteja. Nämä ovat pelastaneet lukuisia päiviä niin Karibialla kuin Länsi-Afrikassakin. Ja vaikka matkakohde ei nyt olekaan trooppisessa ilmastossa, uskon että kesäkuu Balkanin leveysasteilla ja kapuaminen vuorenrinteessä kuivattavat sen verran että poreet tulevat tässäkin kohteessa takuulla tarpeeseen.

4. Uteliaan ja avoimen mielen. Pääsen tutustumaan paikallisen vammaisjärjestön toimintaan ja näkemään konkreettisesti millaisiin hankkeisiin näitä niin pitkään ja hartaasti kerättyjä varoja käytetään. Näkemään ja oppimaan uutta, kurkkimaan paikkoihin, joihin harva pääsee. Myös luonnossa vaeltaminen ansaitsee uteliasta, tutkivaa ja kunnioittavaa asennetta. Uskon että saan tälläkin matkalla oppia luonnolta paljon.

5. Pähkinäpatukoita. Loistavia pikkueväitä retkellä kuin retkellä. Pelastaneet pitkän lennon jälkeen nälkäkuolemalta hotellihuoneessa niin Jordaniassa kuin Dominikaanisessa Tasavallassakin, kun kaikki ravintolat olivat jo sulkeneet ovensa. Nostaneet jumiutuneen päivystäjän yövuoron kohmeesta lukuisia kertoja ja ovat oleellinen osa allekirjoittaneen valmiusvaraa.

6. Kiitollisuutta. Iloa siitä, että olen päässyt mukaan tähän projektiin, tälle matkalle ja tähän yhteisöön. Kiitollisuutta, että varainkeruuni koronapandemiasta huolimatta onnistui näinkin hyvin. Riemua siitä, että olen saanut ja saan yhä syvemmin tutustua seitsemään muuhun reippaaseen kapuajaan, joiden tapaamista odotan innolla.

7. Merinovillaa. T-paidoissa, pitkähihaisessa, alusvaatteissakin😉. Ihan paras materiaali vaelluksella, pehmeää ja hengittävää, kuivuu nopeasti eikä haise. Merinovilla on luonnonmateriaali, kevyt ja joustava ja kerrospukeutumiseen todella oiva valinta.

8. Luottamusta tulevaan, sekä vuorella että elämässä, Euroopan tilanteessa.

31.5.2022 Kati Marttinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top