Kapua 2020 Nepal

Ole utelias, haaveile ja suunnittele

Kapua-keräyssivujeni auettua tammikuussa mietin ensimmäistä kertaa elämässäni kännykän käyttöni rajoittamista. Keräyssivujeni päivittäminen monta kertaa tunnin aikana puhumattakaan päiväsaldosta ensimmäisten päivien ja vielä viikkojenkin jälkeen oli täysin maanista. Oloni helpottui huomattavasti Kapua-tapaamisessamme Tampereella, kun kuulin muillakin ryhmäläisillämme olleen samoja oireita ja en ollutkaan ainoa, joka osasi ulkoa kertoa myös muiden kapuajiemme keräystilien saldot ja mistä rahat olivat tulleet. Hieman olen tästä rauhoittunut, mutta normaalin rajoissa ei mennä vieläkään, vaikka korona selvästi on rauhoittanut myös varainkeruutamme. Vaikka toiminta on nyt osittain jopa pysähdyksissä koronatilanteen takia, ajatuksissani Kapua on sitäkin enemmän, ja vielä jos mahdollista, entistäkin tärkeämpänä.

Nyt kun elämme koronan osalta Suomessa eräänlaista hieman odottavaa suvantovaihetta, on ollut suuri onni henkilökohtaisesti, että on Kapua, joka antaa virikkeitä kotipuuhasteluihin. Kahvipussiaskartelut etenevät tilauskirjan mukaisesti ja uudet ideat kypsyvät odottaen toteutumistaan. Yhteisöllisyyden merkitys ja toisista välittämisen tärkeys, joista muiden kapuajien blogeista olemme saaneet lukea hienoja kirjoituksia, on todella tärkeää ja kuinka paljon Kapua-ryhmämme pelkkä olemassaolo välittää tätä yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisen tavoitteen kautta tänä poikkeusaikana. Toivottavasti moni muukin on löytänyt oman johtotähtensä hallitakseen tämän poikkeusajan tuomia haasteita, itselläni kaikki tuntuu lopulta kietoutuvan vahvasti Kapuaan, niin käsityöt kuin lenkkeilykin, puhumattakaan mitä kaikkea ajatustasolla tapahtuukaan. Olen viime päivinä jättänyt uutisten seuraamisen vähemmälle ja on ollut turvallista keskittyä vain olemaan, lukemaan ja haaveilemaan. Tukea haaveiluun sain lukiessani ”Kesyt kaipaavat, villit lentävät” tarinakokoelmaa Terhi Rannelalta, jonka esille nostaman listan koin heti omakseni. Se kuului näin:

”1. Älä koskaan, ikinä, asetu aloillesi. Ole utelias, pidä silmäsi auki ja matkalaukkusi aina lähtövalmiina.

2. Lähde aina kun voit. Ja kun et voi, haaveile. Suunnittele.

3. Älä koskaan lakkaa lukemasta ja opiskelemasta uusia asioita. Tuumasta toimeen: arkkitehtuurin historia, antiikin Kreikka ja Rooma.”

Näiden ohjeiden pohjalta olen siis panostanut haaveiluun, suunnitteluun ja lukemiseen, ja kummasti kaikki kiertyy aina Kapuaan. Haaveilen matkastamme Nepaliin tämän huikean ryhmämme kanssa, suunnittelen tulevia rahankeruutapoja ja muokkaan vanhoja suunnitelmia uusiksi. Lisäneuvo Nellie Blyltä (Miia Kankimäki, Naiset, joita ajattelen öisin): ”Panosta hyvien ideoiden keksimiseen”. Tähän ohjeeseen pyrin panostamaan ja ideoimaan moniulotteisesti, kun normaaliajat voivat olla vasta valitettavan pitkällä tulevaisuudessa. Luettuani Anne Meretmaan teoksen Kosketettu, joka kertoo delhiläisestä naisten turvatalosta ja nepalilaisesta naisten kuntoutuskeskuksesta, konkretisoitui keräystyömme merkitys taas entistäkin kirkkaammin, jos mahdollista.

Olen aina rakastanut koulunkäyntiä ja uuden oppimista. Sukupuoleni ei ole ikinä ollut este tai hidaste omassa elämässäni. Minulla on mahdollisuus saada hoitoa sitä tarvitessani. Olethan mukana edistämässä näitä meille jo kuuluvia oikeuksia Nepalissa, jossa nämä oikeudet eivät vielä tule itsestään. Lisäksi globaalit kriisit, kuten nyt koronapandemia, kohdistuvat rankimmin köyhimpiin maihin.

Lämmin kiitos kaikille jo tukea antaneille ja kuten meitä kapuajia jo muistutettiinkin; tämä on maratonmatka, ei pikajuoksu. Vielä on hyvin aikaa vaikuttaa, olethan mukana matkassamme! Kapua 2020 Nepal<3

Tässä linkki ryhmämme keräyssivuille:

https://kapua.fi/hankkeet/kapua-2020-nepal/osallistujat/

Tässä oma keräyssivuni:

https://kapua.fi/osallistuja/laura-rantanen/

16.4.2020 Laura Rantanen

2 ajatusta aiheesta “Ole utelias, haaveile ja suunnittele”

  1. Marja Rikaniemi

    Kiitos innostavasta blogikirjoituksesta ja hienosta Kesää kohti -haasteestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top