Oma Kapua 2020 Nepal

Nepalese flat: up and down

Nyt on sellainen olo, että voidaan olla ylpeitä itsestämme. Palasimme pari tuntia sitten kuusipäiväisen Langtang trekin lähtöpisteeseen Syabru Besiin. Kahden päivän aikana laskeuduimme 3830 metrin korkeudessa olevasta Kyanjin Gumbasta Lama Hotelin (2450m) tänne Syabru Besiin 1450 metriin. Eli 2400m pudotusta ja 40km kävelyä. Paljon erilaisia kivirappusia, purojen ylityksiä, muulien, jakkien ja muiden kulkijoiden väistelyä, liukkaita kiviä. Polku kuljetti meitä välillä ylös, ja sitten taas alas. Eli saimme tutustua kirjaimellisesti sanontaan ”nepalese flat: up and down”. Tuntuu jaloissa, pakko myöntää. Mutta samalla riemukas olo, koska tälle Oma Kapua 20/22 -matkalle pääsyn tiellä oli monenlaisia esteitä. Ensin alkuperäinen matkamme peruuntui Covid19 -pandemian vuoksi kaksi päivää ennen lähtöä keväällä -20. Sitten tuli muita epävarmuustekijöitä, mutta niinpä vain olemme täällä, vieläpä isommalla joukolla kuin alkuperäinen kokoonpanomme oli!

Langtang -trek seuraa Langtang-jokea sen yläjuoksulle asti. Joki on koko matkaltaan valtioimenaan kuohuva koski, jossa vesi on hionut valtavien kivenjärkäleiden kulmat pyöreiksi. Nyt Syabru Besiin ollaan rakentamassa vesivoimalaa, täälläkin sähkön tarve kasvaa. Reitin maisemat vaihtuvat alkuosan subtrooppisesta sademetsästä karun kauniisiin puuttomiin vuoristomaisemiin, joita reunustavat Himalajan yli 7000-metriset lumipeitteiset, majesteettiset huiput. Elämä on karua ja kovaa vuoristokylissä, mutta ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä. Tyytyväisemmiltä kuin me kaikkine mukavuuksinemme.

Langtangin alue kärsi erityisen paljon vuoden 2015 maanjäristyksestä, joka tuhosi kokonaisia kyliä, ja monen asukkaan, kantajan, oppaan ja turistin elämä päättyi täällä. Ja juuri, kun jälleenrakennus oli saatu hyvään vauhtiin, tuli korona, joka pysäytti kaiken, myös matkailun, joka on ollut tärkeä elinkeino tällä alueella jo pitkään. Nyt ei voi kuin toivoa, ettei tule uusia vitsauksia, jotka hidastavat tämän, yhden maailman köyhimmistä maista, kehitystä.

Huomenna palaamme Katmanduun ja aloitamme tutustumisen Taksvärkki ry:n tukemaan paikallisen järjestön oppilaskuntatyöhön, johon olemme keränneet rahoitusta. Matkakulut olemme maksaneet itse, joten kaikki kerätyt varat ohjautuvat hankkeeseen. Vielä ehtii lahjoittaa!

Johanna Tuukkanen
Syabru Besi, Nepal, 31.10.2022

31.10.2022 Johanna Tuukkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top