Kapua 2020 Nepal

Mitä matkalle mukaan?

Vaikka Nepalin matkamme kohtalo marraskuussa Kapua 2020 Nepal -porukalla ei olekaan vielä ihan täysin varma, niin varusteiden hankinta sitä varten on jo alkanut. Olen huomannut saavani siitä erityistä iloa, ja matkakin tuntuu sen myötä konkreettisemmalta. Saamme siis tämän kuun loppuun mennessä tietää, maailmantilasta riippuen, lopullisen päätöksen siitä, että siirretäänkö matka ensi vuoden kevääseen vai etenemmekö alkuperäisellä suunnitelmalla.

Tuntuu siltä, että itseltä löytyy jo vaikka minkälaista varustetta kaapeista, mutta silti matkatoimistolta saadusta esimerkkivarustelistasta on yllättävän montaa kohtaa vielä hankittavana. Mutta millaisia varusteita siis tarvitaan tällaiselle matkalle mukaan? Olen saanut useammalta taholta tämän kysymyksen ja ajattelin valottaa hiukan saamiamme ohjeita, jotka ovat suunnittelussa olleet apuna.

Vuorivaelluksella varusteissa korostuu erityisesti keveys, luotettavuus ja toimivuus äärimmäisissä olosuhteissa. Kaikki varusteet tulee kantaa mukana ja tekemiinsä valintoihin on tyytyminen, sillä matkalla ei enää vaihto onnistu (paitsi korkeintaan ystävällisen kanssavaeltajan kanssa). Pakatessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että ottaa mukaansa vain sen mitä todella tarvitsee. Tätä minulla on aikomuksena harjoitella syksyn aikana jollakin lyhyemmällä vaelluksella kotimaassa, jotta saa käytännön kokemusta siitä, mikä on turhaa mukana, mikä taas erityisen tarpeellista tai mitä olisi kaivannut, joka jäi kokonaan puuttumaan matkasta.

Pysyminen kuivana ja lämpimänä on keskiössä, minkä takaa laadukkaat varusteet. Vaatteiden tulee olla kevyitä ja toimivia, sillä vaelluksestakin jää paljon enemmän käteen, kun siitä pystyy kuivana ja lämpimänä nauttimaan kohmeessa värjöttelyn sijaan. Kerrospukeutuminen on myös avainasemassa ja useimmille toimiva ratkaisu. Varsinkin jos itse tietää palelevansa helposti, kannattaa mukaan ehkä ottaa joitain ylimääräisiä vaatteita, jotka pukea päälle taukojen ajaksi ja leirissä. Materiaaleista tulisi välttää puuvillaa ja suosia villaa tai synteettisiä materiaaleja. Puuvilla on huono, sillä kastuessaan se ei juuri lämmitä ja lisäksi sen kuivuminen kestää kauan. Esimerkiksi merinovilla sen sijaan tuntuu kosteanakin lämpimältä päällä ja se siirtää hikeä iholta tehokkaasti. Lisäksi kaikki reppuun pakattavat varusteet, erityisesti vaatteet, kannattaa pakata vedenkestävästi. Tähän soveltuu ihan vaikka tavallinen muovipussi, tai nimenomaan siihen tarkoitukseen tehty varustepussi.

Mukanamme tulee olemaan kantajat, joten saamme vaeltaa päiväreppu selässä. Mukana tulisi siis olla vettä, taukovaatetta ja evästä sisältävä, noin 34-50 litran vetoinen reppu ja sille sadesuoja. Saamme isommat duffelikassit matkatoimistolta, joihin sitten muut tavarat pakataan.

Matkallamme yövymme telttojen sijaan vuoristomajoissa, joten yöpymisvarusteiksi riittää vain makuupussi. Lämpötila korkealla saattaa pudota alaskin, joten sen mukavuuslämpotilan tulisi olla noin -10°C astetta. Ja koska kyseessä on vuorivaellus, eikä onneksi vuorikiipeily, itse kiipeilyvarusteiksi riittää vain vaellussauvat. Kuulemieni kokemusten mukaan ne auttavat paljon myös vuorelta laskeutuessa, joka usein on jopa haastavampaa kuin ylöspäin meneminen.

Yksi suurimmista varustepuheenaiheistamme ryhmän kesken on ehdottomasti ollut kengät. Ne ovat isot ja painavat, joten kovin montaa paria ei mukaan voi ottaa, mutta mikä olisi paikallisiin olosuhteisiin paras valinta? Toiset tykkäävät pitää kevyempiä vaelluslenkkareita, toiset järeitä ja korkeavartisia trekkikenkiä, kolmannet paljasjalkajalkineita ja jotkut jopa kumisaappaita. Tämä on askarruttanut paljon myös itseäni, enkä ainakaan vielä ole lopullista päätöstä tehnyt. Itseni tuntien sen tekee sitten lentoa edeltävänä yönä, kun nukkumisen sijaan pakkaa vielä vikmeisiä tavaroita pikkupaniikissa.

Vaatteiden osalta mukana tulisi siis ainakin olla kosteutta siirtävät alussukat, keskipaksut villasekoitesukat, lyhyitä alushousuja, pitkät alushousut, fleecehousut, shortsit, retkeilyhousut, kuori- tai sadehousut, kosteutta siirtäviä t-paitoja, pitkähihainen lämmin villa-aluspaita, fleece- tai villavälipaita, hupullinen kuori- tai sadetakki, hupullinen untuvatakki, sormikkaat ja lämpimät hanskat, (korvat peittävä villa-)pipo sekä kaulaliina, kauluri tai huivi.

Ruokailu hoituu meillä vuoristomajoissa, joten itseä heikolla hetkellä ilahduttavien eväiden ja herkkujen lisäksi mukaan ei ravinnon puolesta tarvitse pakata muuta. Nesteytys sen sijaan on erityisen tärkeää, joten mukaan tarvitaan ainakin kaksi litran vetoista kiehuvaa vettä kestävää juomapulloa ja veteen vedenpuhdistustabletteja. Ne saattavat jättää ikävän sivumaun, joten mukaan kannattaa siis myös sujauttaa poretabletteja tai juomajauhetta, joka peittää sen alleen. Kuulemma nykyään löytyy myös tätä tarkoitusta varten tehtyjä pienessä pullossa kulkevia neutraloivia tippoja!

Henkilökohtaiseen hygieniaan ja omahuoltoon liittyen mukaan kannattaa ottaa ainakin pieni ja kevyt pyyhe, saniteettitarvikkeet, kosteuspyyhkeitä (likaiset tulee kantaa myös mukanaan pois!) ja varsinkin tähän maailmanaikaan käsidesiä. Henkilökohtaisten lääkkeiden lisäksi mukaan tulisi pakata laastareita, rakkolaastareita, Imodiumia, ibuprofeiinia ja parasetamolia, sekä henkilökohtaiset ensiaputarvikkeet.

Lisäksi auringon säteilyltä suojautuminen on tärkeää, joten jokin auringolta suojaava päähine, suojakertoimen 50 aurinkovoide ja auringolta suojaava huulirasva, sekä aurinkolasit (yleensä urheiluun suunnatut ovat parhaita, sillä ne mukailevat kasvojen muotoa ja suojaavat näkökenttää myös sivuilta, eikä vain edestä).

Muita suositeltavia varusteita ovat kamera maisemien ikuistamiseen, jokin herätyskello, korvatulpat tai kuulokkeet, muistiinpanovälineet, kirja tai äänikirja, musiikkia ja laturi. Nykyään lataamiseen saa jo käteviä aurinkoenergian kerääviä laitteita, joilla voi sitten samalla tallustellessa saada virtaa repun päällä lepäävillä aurinkopaneeleilla. Myös otsalamppu ja varaparistot siihen ovat osoittautuneet ehdottomaksi, sillä pimeys osaa olla todella pimeää ja taskulampun kanssa yhdellä kädellä varusteiden kanssa sählätessä otsalampun tuomaa kahden käden vapautta todella arvostaa.

Itse yritän välttää mahdollisimman paljon uuden tavaran ostamista, joten olen kysellyt perheeltä ja ystäviltä lainaan kaikkea mahdollista ja selannut ahkerasti netin kauppapalstoja. Onneksi verusteiden haalimiseen on vielä hyvin aikaa :)

Varainkeruun osalta tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä Kapua 2020 Nepal-keräysmittarimme näyttää jo 50% ja kasassa on upeat 50798,31 euroa! Ryhmänä puolivälin yli ollaan siis jo päästy, mutta oma tavoitteeni on vielä hieman tästä jäljessä. Siihen voit vaikuttaa lahjoittamalla keräyssivuilleni https://kapua.fi/osallistuja/laura-laaja/. Suurkiitokset, sillä jokainen sentti todella auttaa!

13.8.2020 Laura Laaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top