Kapua 2020 Nepal

Kotiinlähdön aika

On aika niistää Kathmandun katupöly nenistä, sillä kotimatka Kathmandusta Dohan kautta Helsinkiin alkaa näillä näppäimillä. Ennen lentoa meillä oli kuitenkin lähes koko päivä aikaa kiertää nähtävyyksiä ja rentoutua. Osa porukasta kävi hotellin lähellä olevan hoitolan rentouttavassa hieronnassa, kun taas toiset viettivät hitaan aamun altaalla ristikoita tehden ja kirjoja lukien.

Aamutoimien jälkeen oli vuorossa kulttuuria. Nepalissa on yli 100 eri kieltä, sekä monia rinnakkain eläviä uskontoja ja kulttuureja. Matkailija saa parhaimmillaankin vain pintaraapaisun siitä, mitä Nepal kokonaisuudessaan on. Imeäkseen itseensä mahdollisimman paljon tietoa porukka jakautui kahtia. Ensimmäinen puolikas lähti Pataniin, joka on yksi Kathmandun laakson kolmesta historiallisesta kuningaskunnasta. Siellä museokierros tarjosi mielenkiintoisen katsauksen buddhalaisuuteen ja sen symboliikkaan – ”buddhism for dummies” – totesikin kapuajatoverini. Vain kahvilan terassin kangaskatolla kiipeilevät apinat herättivät yhtä suurta mielenkiintoa.

Toinen puoli porukasta suuntasi taksilla Pasupatinathin hindutemppeliin. Opastettu kierros tarjosi paljon uutta tietoa positiivisista ja negatiivisista jumalista ja jumalattarista, hindujen hautausmenoista ja sadhujen elämästä. Temppelialueella lähetetään matkaan menehtyneet läheiset, joiden ruumiit poltetaan julkisesti Bagmati-joen rannalla. Tapahtumaa seuraa monipäiväinen seremonia.

Kulttuurikierroksen jälkeen oli aika sulloa viimeisetkin tavarat liitoksistaan natiseviin matkalaukkuihin, hyvästellä meitä moikkaamaan tulleet oppaat ja hypätä autoon. Edessä on pari pitkähköä lentoa ja yö Dohan lentokentällä. Lentokentän penkeillä lojuessa lienee aikaa pohtia uskomatonta vaellusreissua ja koko Kapua-matkaa rahankeruun aloittamisesta vuonna 2020 aina organisaatioiden tapaamiseen Kathmandussa.

Kaiken tämän varmasti käsittää vasta myöhemmin ja sieluhan onneksi lentomatkustelussa tuppaa jäämään hetkeksi lähtömaahan. Eiköhän se taas perässä seurattuaan tuo uusia oivalluksia ja auta jäsentämään kokemusta.

Näin mekin kohta rötvötetään Dohan lentokentän penkeillä.

26.3.2022 Katri

1 ajatus aiheesta “Kotiinlähdön aika”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top