Uganda

Kampuselämää

Millaista on elämä keskellä afrikkalaista miljoonakaupunkia, yliopistokampuksella? Asuinpaikkamme on yksi kampuksen asuntoloista, Mugenyi Flats, jossa kansainvälinen Peace Fellows -porukkamme täyttää koko talon. Tilavat huoneistot, joihin kuuluu keittiö, olohuone, kylppäri ja kaksi makuuhuonetta, jaetaan huonekaverin kanssa. Oma kämppikseni on Jennifer Kansasista, USA:sta.

Jennifer ja Suvi

Ympäröivä kampus on vehreä keidas boda boda -moottoripyörätaksien kansoittamassa Kampalassa. Boda bodilta on kampukselle pääsy kielletty. Lähes päivittäin kierrämme kampusta ympäri iltakävelyillä. Välillä vastaan tule apinoita, välillä lehmiä, kissoja, koiria, pupuja ja vuohia. Muita opiskelijoitakin näkyy jo, kun ensimmäisen vuoden opiskelijat palasivat takaisin kampukselle marraskuun alusta. Koulut ovat Ugandassa olleet koronan vuoksi kiinni jo kaksi vuotta, pisimpään koko maailmassa. Tammikuussa koulujen on tarkoitus avautua viimein kaikille.

Kampuksen eläimiä

Oman mausteensa kampuselämään antaa ensi viikon perjantaina pidettävät vaalit. Kampanjointi on käynyt kuumana siitä asti, kun opiskelijat palasivat kampukselle. Laulu raikaa ja kun kampanjointi käy liian kuumaksi, poliisi hajottaa nuorisojoukot ampumalla ilmaan tai kyynelkaasua käyttämällä. Pamaukset ja välähdykset ikkunan takana tuntuvat välillä siltä, kuin asuisimme sotatantereella, mutta tämä ei ole kuulemma vielä mitään – normaalisti, kun vanhemmatkin opiskelijat ovat kampuksella, on meno paljon villimpää.

Vanhat konstit on joskus parempia kuin pussillinen uusia.

Ugandassa on sadekausi, joka tuo ajoittaiset, rajutkin ukonilmat kohdalle. Pahimpien myrskyjen jälkeen sähköt ovat poikki, puita kaatuu kampuksen kaduille ja liikenne kaupungissakin on sekaisin. Haasteita on ollut myös vedenjakelussa, käytössämme on vain kylmä vesi, mutta jostain syystä sekin katkoilee asunnossamme. Vikaa on käyty jo kolmasti korjaamassa ja käyttöömme on tuotu vesikanistereita peseytymistä varten. Kämppikseni oudoksui miten näillä jerrykannuilla pitäisi itsensä saada puhtaaksi, mutta suomalaiselle kesämökkeilijälle tämä ei ole ongelma eikä mikään. Vesi kiehumaan kattilaan, sekoitetaan kylmää ja kuumaa vettä pesusoikkoon ja a vot – ihana lämmin ”suihku” on valmis!

Suomi kohtaa Ugandan

Lauantaina vietimme hauskoja pikkujouluja Ugandan suomalaisten kanssa uima-altaan äärellä. Kiinnostavia tarinoita tänne päätyneiltä suomalaisilta oli ilo kuunnella. Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä juhlijaa, joiden kanssa oli mukava jutella suomeksi pitkästä aikaa. Kapua Shoppiin löytyi viikonloppuna myös aivan ihanaa afrikkalaista muotia. Siitä lisää tuonnempana, joten pysythän kuulolla!

Päiväntasaajan terveisin,

Suvi, ”Mama Kapua”

7.11.2021 Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top