Kapua 2020 Nepal

Hyviä uutisia <3

kapua

”Haluan lopettaa kaiken kasteihin, uskontoon, kieliryhmiin, identiteettiin ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän. Niin maailmastamme tulee parempi paikka.”

-Supriya, 16, Taksvärkin hankkeeseen osallistuva nuori, Nepal.
Kuva: Pamela Arslan.

Nyt kun mieli on täynnä koronaeristystä ja uutiset huutaa katastrofeja, halusin tällä omalla Kapuan blogivuorollani kirjoittaa hyvistä asioista. En tee sitä siksi, että vähättelisin tilannetta, vaan siksi, että tarvitsen välillä itsekin lepohetken kaikesta tästä.

Sillä hyviä uutisia on! Kapuan teeman mukaisesti keskityn kehitysyhteistyöhön ja sen onnistumisiin ja tuloksiin. Kehitysyhteistyön tehokkuutta ja tuloksellisuutta raportoidaan ja seurataan tarkkaan ja raportteihin voi tutustua esimerkiksi Ulkoministeriön sivuilta. Osa tuloksista on helpommin mitattavia, kuten koulua käyvien lasten määrä tai pääsy perusterveydenhuoltoon. Osa taas on vaikeammin mitattavia ja pidempiä yhteiskunnallisia prosesseja, kuten asenteiden muutos tai demokratian kehitys.

Tätä blogipostausta varten kaivoin esille Ulkoministeriön parin vuoden takaisen raportin Suomen kehityspolitiikan vaikutuksista. Näiden lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja vaikutusten hillitsemiseksi tehdään paljon työtä.

Tässä muutama nosto suomalaisen kehitysyhteistyön onnistumisista 2015-2018:

  1. Naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema ovat vahvistuneet, sillä yhä useampi tyttö pääsee kouluun ja nainen osallistumaan päätöksentekoon. Lisääntymisterveys ja seksuaalioikeudet ovat parantuneet, kun yhä useammalla on mahdollisuus käyttää perhesuunnittelupalveluita ja ehkäisyä. Moni nainen on päässyt pankki- ja rahoituspalveluiden piiriin. Naisen aseman parantuminen parantaa usein koko perheen elämänlaatua, sillä naiset käyttävät usein lisääntyneitä tuloja muun muassa lastensa koulutukseen.
  2. Kehitysmaiden omat taloudet ovat luoneet enemmän työpaikkoja, elinkeinoja ja hyvinvointia. Nämä uudet työpaikat ovat vähentäneet köyhyyttä ja nostaneet elintasoa. Suomalainen kehityspolitiikka tukee maiden mahdollisuuksia toimia kansainvälisessä kaupassa ja edistää ihmisoikeuksia. Kehitysyhteistyöllä on luotu säällisiä työpaikkoja (decent jobs), joilla tarkoitetaan ihmisoikeuksia kunnioittavaa työtä, josta saa elämiseen riittävän palkan.
  3. Yhteiskunnat ovat aiempaa demokraattisempia ja paremmin toimivia. Julkisia palveluita ja laadukasta koulutusta on saatu yhä useammalle ja demokraattisia keinoja osallistua yhteiskunnan kehitykseen on tuettu. Rauhantyötä on mahdollistettu ja toimivampaa verotusta kehitetty. Toimiva ja oikeudenmukainen verotus on edellytys valtion ja julkisten palveluiden kehitykselle.

On hyvä muistaa, etteivät asiat itsekseen parane. Välillä monissa asioissa tulee myös takapakkia. Mutta ylipäätään asiat etenee, koska niin moni tekee töitä niiden eteen! Tätä työtä kannattaa jatkaa. Kehityspolitiikka tai kehitysyhteistyö eivät yksinään poista maailmankaupan epäreiluja rakenteita, mutta se voi tukea monen ihmisen ja yhteisön kamppailua kohti parempaa elämää.

Kehitysyhteistyöllä voidaan parantaa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien olosuhteita ja mahdollisuuksia. Erityisesti nämä ryhmät ovat usein niitä, jotka voivat muuten jäädä kehityksen ulkopuolelle. Jos haluat tukea Väestöliiton, Taksvärkin ja Kynnyksen tekemää työtä Nepalin vammaisten ja nuorten oikeuksien parantamiseksi, voit tehdä lahjoituksen omalle keräystililleni täällä.

Emma

PS. Kirjoitin muuten hyvistä uutisista jo vuosien takaiseen Nicaraguan blogiinikin, jossa kerroin elämästäni ja arjestani Nicaraguassa. Se, ja hiljattain lukemani Hans Roslingin kirja Factfulness (ten reasons we’re wrong about the world – and why things are better than you think) inspiroivat tähän blogiin. Roslingin TED-talksit on muuten myös katsomisen arvoisia.

29.3.2020 Emma Mikkilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top