Uganda

Epilogi: Pain in the ass

You can leave Africa but Africa never leaves you -sanonta sai tämän reissun jälkeen aivan uuden merkityksen. Pari päivää ennen evakuointia Ugandasta tunsin hyttysenpureman pakarassa. Ärsyttävää ja kutisevaa toki, mutta en ajatellut asiaa sen enempää. Kunnes kotona tajusin, että kutina vain yltyy ja patti kasvaa. Ajattelin hyttysenpureman tulehtuneen raapimisesta, puhdistelin haavaa ja jäin odottamaan. Ihmettelin ajoittaista lievää kipua ja kovaksi kehittynyttä pattia ja päätin lopulta mennä lääkäriin.

Paikallisen lääkäriaseman tohtori myönsi itsekin, ettei tiedä näistä asioista mitään ja yritti puhkaista kovaa pattia, tuloksetta. Labran hoitaja totesi, että ”ei tuo kyllä hyttysenpuremalta näytä”. Lääkäri ei osannut sanoa muuta, kuin että tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Pyysi desinfioimaan ja seuraamaan tilannetta.

Illalla laitoin viestin Ugandaan: onkohan siellä joku hyönteinen, joka puree (tai tunkeutuu ihon alle), patti kutisee, on isompi ja pidempikestoinen kuin moskiiton purema. Vastaus tuli heti: on mitä todennäköisimmin kärpäsen toukka, joka menee ihon alle. Kasvaa ja kypsyy siellä, kunnes on valmis, ja toukan voi puristaa ulos. Aukko kuivuu, iho paranee ja voila – you feel better again!

Nopean Googlailun myötä ystävälle löytyi nimi, Mango fly. Kärpäsen toukka tunkeutuu ihon läpi silittämättömistä vaatteista taikka lakanoista, joita on kuivatettu ulkona. Kasvaa ihon alla 2-3 viikkoa, kunnes on valmis toukka ja tulee ulos. Ihossa on ”ilmanottoaukko”, jonka kautta hengittää, samanlainen näkyi oman ”hyttysenpuremani” keskellä. Joskus toukan liikkeet voi tuntea ihon sisällä, kyllä..

Ei muuta kuin seuraavana päivänä uudelleen lääkäriin, kerroin mitä ihon alla kasvaa ja pyysin poistamaan toukan. Sanoivat, että voivat tyhjentää patin, mutta ei sieltä varmasti tule muuta kuin nesteitä ulos. Lääkäri ja kaksi hoitajaa kallistuivat kuitenkin uteliaina takapuoleni ylle. Pari puudutuspiikkiä, viilto, ja yllätys yllätys, mitä sieltä löytyikään – toukka!

Matkailu avartaa!

Suvi

ps. Herkulliset ugandalaiset Latitude -luomusuklaalevyt löytyvät nyt Kapua Shopista. Ihania antaa lahjaksi – tai herkutella itse! Maista toki, näitä et löydä muualta.

8.12.2021 Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top