Kapua 2020 Nepal

Ambivertti kapuaja virkkaa

Katmandun laaksossa oli kolme muinaisen Malla-dynastian aikaista kuningaskuntaa: Katmandu, Bhaktapur ja Patan. Nämä kilpailivat keskenään ja jokaisella oli upeat keskusaukionsa (Durbar Square), jotka kuuluvat nykyään UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Näitä kohteita on Katmandun laaksossa yhteensä seitsemän.

Opiskelin kuukauden ajan kansainvälistä terveydenhuoltoa Nepalissa vuonna 2013. Katmandun kaoottisuus sai kaikki aistini väsymään, ja vain muutamassa paikassa oli mahdollista hieman vetää henkeä ja rauhoittaa päätä. Yksi niistä oli Patanin vanhassa keskustassa (kuva alla) ja sen museossa, jonka seesteisiä buddhapatsaita ihaillessa omakin mieleni asettui.

Pidän itseäni introverttina, mutta oikeastaan kukaan muu ei. Oloni ei yleensä ole epämukava sosiaalisissa tilanteissa ja tutustun mielelläni uusiin ihmisiin, mutta väsähdän, jos olen jatkuvasti muiden seurassa. Eräs viisas professori tuumi juuri eilen, että nähtävästi olen ambivertti, siis introvertin ja ekstrovertin sekoitus.

Patanissa kuljeskellessa tarkastelin myös käsityöläisliikkeessä hienoja virkattuja huiveja, ja ostinkin itselleni sellaisen (alla).

Vähänpä olisin arvannut, että tämän huivin mallin mukaan virkatuilla toisinnoilla olisi suuri merkitys Nepalin nuorten ja vammaisten oikeuksien vahvistamiseksi tarkoitetun Kapua-keräykseni alkumetreillä vuonna 2020. Olen virkannut huiveja vähintään 40 euron lahjoituksen tehneille.

Ambivertille sopivasti virkatessa saa olla rauhassa ja miettiä vain värien sointuvuutta toisiinsa, keskimäärin 7,5 tunnin ajan per huivi. Toisaalta hauskoja ovat olleet ne hetket, kun olen voinut henkilökohtaisesti ojentaa huivin saajalleen, ja usein on muistoksi napattu valokuva. Voi että on ollut mukavaa tavata näitä ihmisiä, edes somen välityksellä, joitakin pitkänkin tauon jälkeen! Sydämellinen kiitos kaikille keräykseen osallistuneille!

Pienemmälläkin lahjoituksella on valtavan suuri merkitys Nepalissa: esimerkiksi 5 eurolla saadaan yhden päivän elämäntaitokurssi vammaiselle naiselle ja 10 eurolla seksuaaliterveystunti 15 tytölle! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tällainen panostus voi kääntää osallistujan elämänkulun paremmalle polulle. Nepalissa kun vammaisuuteen ja naiseuteen liittyy suomalaisittain outoja uskomuksia, jotka vaikeuttavat eloa.

Eräs tärkeä uusi tuttavuus on konkarikapuajani Marja Rikaniemi (yllä). Hänellä oli monta mahtavaa ideaa, kuinka Kapua-keräystämme voi kartuttaa. Pysykäähän kuulolla!

Keräystilini: https://kapua.fi/osallistuja/annikka-anni-kalliokoski/

5.2.2020 Annikka Kalliokoski

2 ajatusta aiheesta “Ambivertti kapuaja virkkaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top