Kapua 2019 Etiopia

Alkusoitto

Päivä alkoi sarastaa, kun olimme yölennollamme Tukholmasta Addikseen jo Afrikan mantereen yllä. Mieleeni tulvahti viikontakainen Etiopia-tapahtuman alku Tapiolassa: kanttori-Elinan hienosti virittämä rumpualkusoitto kulkueelle. Ihan pian ollaan perillä! Alla levittäytyi poimuinen vuoristoinen maisema, vähän myöhemmin pilvien läpi, jo alavammalla, näkyi sadekauden jälkeen vihreinä laikkuina levittäytä maanpinta. Ja etäällä vuoren silhuetteja aamuautereessa. Etiopia!

Rauhallisuus! Se oli ensimmäinen asia joka nousi esiin Etiopiasta. Jo lentokoneessa huomasi, että hätähousut, kiirehtijät puuttuvat, samanlainen henki oli lentoasemalla ja sen ulkopuolella. Lentokentän muodollisuuksien ja rahanvaihdon jälkeen suuntasimme bussilla hotellille, me yhdessä ja mustat putkilokassit toisessa autossa. Matkalla Addiksen kasvot alkoivat avautua: rakennetaan uutta, mutta on paljon vanhaa. Komea YK:n Afrikan talousasia -palatsi on ympäröity muurein, heti sen vieressä on aaltopeltinen hökkeli. Peltisten lisäksi katujen varsia vierustavat puiset, pressuista kootut hökkelit, jokunen savinen rakennuskin vilahti. Kengänkiillottajat pitävät bisnestään ahkerasti kadunvieressä, samoin niin hedelmäkojut kuin sohvakaupat. Naiset kulkevat sateenvarjot auringonsuojinaan, miehet tervehtivät toisiaan olkapäätervehdyksin.

Aamupäivän odottelun jälkeen suuntaamme, kuka enemmän kuka vähemmän edellisyönä unta saaneena, paikallisen vammaisten naisten järjestön EWDNA:n tiloihin tervetulotilaisuuteen Kynnys ry:n development advisorin Veera Pensalan johdolla. Toimistolla meidät ottaa lämpimästi vastaan kaksi hienoa naista, EWDNA:n hallituksen puheenjohtaja Zenebech Getaneh ja hankekoordinaattori Fikirte Shumet. EWDNA on Kynnys ry:n paikallinen yhteistyökumppani on toiminut vuodesta 2002 alkaen. Sillä on 10 toimistoa eri puolilla maata, 11 työntekijää ja vuosittain Addis Abeban toimiston toiminta tavoittaa 650 vammaista naista. Kuulemme esityksen järjestön monipuolisesta toiminnasta, johon kuuluu niin hallinnollista vaikuttamista, koulutusta kuin yksittäisten naisten kanssa. Mieleen jäi sekin, että ainoastaa Addiksessa vammaiset naiset pääsevät kouluun! Järjestön suuntana on nyt lisätä sosiaalisuutta ja osallistumista (social participation). Heitä kiinnosti myös se, miten me kapuajat olemme varoja tähän työhön hankkineet. Teimme tutustumiskierroksen toimistoon ja nautimme herkulliset kupposet etiopialaista juuri paahdettua ja pannussa valmistettua kahvia – tietysti siementen ja makeiden popcornien kera!

Etiopialaisen lounaan jälkeen suuntasimme Pyhän kolminaisuuden katedraaliin. Etiopian ortodoksinen kirkko kuuluu itäiseen ortodoksiseen kirkkoon kuten Armenian, Syyrian ja Egyptin koptikirkotkin. Tämän kirkkorakennus on rakennettu vuonna 1931, ja sieltä löytyy myös Haile Selassien hautamausoleumi. Ihailimme myös viereisessä Selassien museossa. Ja vielä riensimme Etiopian kansallismuseoon tervehtimään Lucya! Ihmiskunnan historian alkupää on täällä läsnä.

Matkan alkusoitto oli tässä – nyt vain hyvät unet, ja huomenna kohti uusia kokemuksia!

4.11.2019 Lea God

4 ajatusta aiheesta “Alkusoitto”

 1. Kiitos, olen jo matkalla kanssanne, muistellen 5 v takaista reissuamme. Tuttuja paikkoja. Ihanaa reissua teille ja innolla odotan päiväkirjojanne. 👣🌎⏳

 2. Ihanaa!
  Mukavaa, että matkanne on sujunut hyvin!
  Seurailen teidän blogia ja nautin nojatuolimatkailusta. Aistikaa kaikilla aisteilla.
  Ps. Muistakaa kuvata haastatteluja ja videopätkiä varainhankinnan loppurutistukseen ❤

 3. Antoisaa matkaa teille kaikille! Toivottavasti reissu sujuu kaikin puolin hienosti. Nauttikaa lämmöstä ja seikkailusta. Täällä Kuopiossa on nyt -6 pakkasta,joten talvisia terveisiä😘
  Erikoisterkut Kuopion kapuajille ja tsemppiä konkaroitavalleni Jaanalle loppuvuoden keräysrutistukseen👍🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top