Kapua 2019 Etiopia

Älä ole voimaton, sinussa kaikki voimat on!

Suomen leijonan merkki muurisssa ja piikkilanka muurin päällä, olemme saapuneet Suomen suurlähetystöön Etiopiassa. Tiimimme Turun tytöt täytyy tietenkin kuvata aulassa Vallilan Turun kaupunginkuvakankaasta tehdyn taulun edessä, tuntuu kotoisalta.

Kaupan ja kehityksen vastuuvirkamies Arto Valjas toivottaa meidät tervetulleeksi ja ohjeistaa mistä löytyy paastoavien  pikkuleivät ja ei-paastoavien pikkuleivät. Täällä ortodoksit paastoavat 200päivää vuodessa, niin täytyy osata varautua kaikkeen. Minä en ota pikkuleipää kumpaakaan korista, on varmaan syytä paastota edes yhden kahvihetken verran.😅

Valjas kertoo kolmesta sektorista, joita Suomi tukee Etiopiassa; opetus, maaseudun sanitaatio ja vesihuolto sekä maaseudun kehitys ja maan rekisteröinnin kehittäminen. Hän muistuttaa kyllä samaan hengenvetoon rajusta kehitysyhteistyön leikkauksesta, jonka Suomen hallitus taannoin teki. Tässä kohtaa tuntuukin ylpeältä olla ihan pikkuriikkisen myös ruotsalainen. Ruotsi kun tukee kehitysyhteistyötä neljä kertaa Suomea enemmän!

Opetuksen osuus herkistää opettajan mielen tietenki. Etiopiassa yli 100% lapsista aloittaa koulun. Siksi yli 100%kun joukossa voi olla vanhempinakin kouluun menneet. Valitettavasti kuitenkin jopa 50%keskeyttää. Suurin syy tähän on köyhyys. Lapset joutuvat töihin ja tytöt naimisiin liian aikaisin. Onpa tytöistä myös toisinaan pelottavaa käydä koulua, sillä väkivallanteot ja raiskaukset voivat tapahtua koulumatkoilla tai sillä hetkellä kun lähdet puskapissalle vessojen puutteen vuoksi. Tytöt harvemmin jatkavatkaan toisen asteen koulutukseen. Juuri tämä olisi kuitenkin sauma, mihin tulisi tarttua. Edustuston päällikkö Helena Airaksinen totesikin, että ”Kouluta tyttö, niin koulutat koko maailman”. Tällä olisi suoraan vaikutusta myös räjähdysmäiseen väestönkasvuun. Inkluusioon kiinnitetään myös paljon huomiota, niin että vammautuneet pääsisi myös kouluun. Suuri osa Etiopan erityisopettajista olikin saanut koulutuksen Suomessa.

Oli kiinnostavaa kuulla myös maaseudun kehitystyöstä ja maan rekisteröinnistä. Etiopiassa kaikki maa kuuluu valtiolle. Arviolta 50miljoonasta palstasta 15miljoonaa on rekisteröity tähän mennessä. Maaseudun kyläläiset on kutsuttu koolle ja satelliittikartoista katsottu, että missä tonttien rajat kulkee. Yllättävän vähän kuulema riitoja, että aika tarkastikkin tiedetään mikä kuuluu naapurille. Aloin oikein miettiä, että itse en kyllä tietäisi ilman tonttimerkkiä, että minkä puun juurelle minun tonttini menee. Saatikka, että osaisin sitä satelliittikartasta paikantaa ja vieläpä keskustella siitä iltanuotiolla ruotsalaisen naapurini kanssa ilman yhteistä kieltä. Maan rekisteröinti mahdollistaa maan perimisen ja vuokraamisen. Ihmisillä kun ei ennen ole ollut minkäänlaista todistusta siitä, että maa kuuluisi perinnön mukaan heille. Rekisteröinnin ansiosta tiedot siirretään tietokoneelle ja sitä voidaan käyttää myös vakuutena lainan saantiin. Näistä tonteista naiset omistaa paljon ja he ovat myös hyviä maksamaan lainansa takaisin.

Kolmas tärkeä hanke oli saniteettitilojen ja vesihuollon parantaminen maaseuduilla. Tämä on pitkäaikaisin hanke, jolla on saatu puhdasta vettä jo yli 5miljoonalle. Tässä tietotaito ja suunnitelma viedään kyläläisille ja he itse vastaavat toiminnasta ja huollosta. Edelleen maaseuduilla on kuitenkin ihmisiä ilman puhdasta vettä.

Kehitysyhteistyössä onkin tärkeää, että lintuemo ruokkii poikasiaan vain hetken, niin että poikaset itse pääsevät lentoon. Ei voi vain syynätä rahaa loputtomasti johonkin ja lento lakkais jos rahoitus lakkais. Kukaan ei voi yksin pelastaa ketään, mutta tukea ja apua on annettava mahdollisuuksien mukaan, tämä pätee ihmisiin ja maihin. Etiopilaiset ovat historiastaan ylpeätä kansaa, jolla on valmiuksia tuloksia tuottaviin uudistuksiin. Tulevaisuuden demokraattisia vaaleja suunnitellaankin jo.Se on suuri askel etnisille ryhmille, jotka ovat väkivalloin ratkaisseet vallanvaihtoja. Suuria muutoksia voi tapahtua yllättävänkin pienessä ajassa. Varsinkin jos johtajat ovat fiksuja ja ajattelevia…olivat he sitten miehiä tai naisia. (Näen mielessäni Niinistön nyökkäävän etiopilaisten lahjoittamasta taulusta, jonka hän sai vierailullaan vähä aikaa sitten lahjaksi.).

Johtajista ajatus siirtyykin MamaKapuaan Suviin, joka kertoi vuonna 2006 alkaneesta KAPUAhankkeesta. Hän halusi jättää pikkusen suuremman jalanjäljen tähän eriarvoiseen maailmaan ja olen kyllä onnellinen, että saan olla yksi askel näistä jalanjäljissä.(Nyt näen mielessäni n.250 vapaaehtoisen kapuajan nyökyttävän päätään samanmielisyyden merkiksi).

Iltapäivällä joimme kahviseremoniassa kahvit popkornien kera n.60 vammautuneen naisen kanssa ja me kaikki nyökyttelimme päitämme siitä, että kyllä naisissa on voimaa!!! Kapuatiimimme ainoat miehet, Heikki ja Jouni nyökytteli myös…eihän heille annettu edes vaihtoehtoa😅 Mutta onneksi he kuuluvatkin niihin fiksuihin ja ajatteleviin miekkosiin.

Vammautuneet naiset olivat tuoneet myyntiin itse tekemiään tuotteita. Me ostimme kaikenlaista turhaa ja tärkeää, mutta he ansaitsivat varmaan usean kuukauden vuokran tänään meidän muutamien eurojen ostoksilla!

Älä ole voimaton, sinussa kaikki voimat on!

Ps.Lahjoituksen voimakin on melkoinen, Lahjoita huomisen lahja tänään!

7.11.2019 Suvi Immonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top