Voitko kuvitella elämäsi ilman rajattomia mahdollisuuksia, vaihtoehtoja, vapautta ja itsenäisyyttä? Jos et voisikaan valita ammattia, johon kouluttautua? Tai jos saisit valita vain yhden ammatin eikä uudelleen kouluttautumiselle olisi sijaa, vaikka valinta osoittautuisi vääräksi? Jos sinulla ei olisi lomaa työstä? Voisitko kuvitella olevan niin?

Se, mikä meille on itsestään selvää, on vierasta miljoonille kehitysmaiden ihmisille. Meille jokapäiväinen ja itsestään selvä ei ole heille totta.

Guatemalan lapsista ja nuorista 39 % ei ole käynyt edes peruskoulua loppuun asti. 5-14-vuotiaista noin 21 % käy ansiotyössä. Korruptio, väkivalta, päihteiden väärinkäyttö sekä huumeiden ja aseiden salakuljetus ovat arkipäivää.

Taksvärkki tekee tärkeää työtä Guatemalassa. Keinona on tukea nuoria tukemaan toisia nuoria. Ymmärtämällä omat oikeudet voi pitää niistä kiinni. Nuoret kasvavat aktiiviseen kansalaisuuteen ja maan tulevaisuus on ehkä valoisampi.
Onni ei ole rahasta kiinni. Elämän sisältöä ohjaavat valinnat, mutta elämällä on sisältöä ilman valintojakin. Onnellisimmat ihmiset olen tavannut kehitysmaissa. Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava oikeus koulunkäyntiin ja lapsuuteen ilman työntekoa ja väkivallan vaaraa.

Minulta kapuajalta kysytään toisinaan, millaisessa hankkeessa olen mukana. Epäillään, että keräämme vain rahaa, josta heimopäälliköt ja armeija nappaavat osansa ennen kuin se ehtii avun tarvitsijoille asti – tietenkin kyse on vain siitä osasta, joka on ahneilta suomalaisilta kerääjiltä jäänyt jälkeen.

Hyvä että kysytään. Korjaan mielelläni harhaluulot. Kapua on turvallinen hanke. Keräyskulut ovat alle 20 % eikä paikanpäälle vielä riihikuivaa rahaa, vaan tuella koulutetaan paikallisia toimimaan. Kumppaneinamme ovat luotettavat suomalaiset toimijat Taksvärkki, Väestöliitto ja Kynnys, jotka ovat jo pitkään tehneet töitä alueilla.

 

”Ei kannata antaa hänelle sukkia, jos voi antaa hänelle puikot ja lankaa ja opettaa hänet neulomaan.”

http://www.taksvarkki.fi/guatemala2012/guatemalan-nuoret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top