Tsemppiä ja vuokranmaksua

 

Aika juoksee, ajatuksia vilisee ja ensimmäinen Kapua -kvartaali lähenee loppuaan. Mieli on edelleen positiivinen, joskin suurimman alkuajatusilotulituksen jälkeen huomasin, etten voi koko vuotta pelkästään tehdä kahta työtä eli normaalia leipätyötäni ja Kapua-varainkeruuta. Välillä täytyy hengähtää; tehdä niitä muita tärkeitä juttuja; juosta, joogata, käydä tunturissa ja sitä tärkeintä; olla ihanien ihmisten kanssa. Ja voi miten suuri motivaatiopuuska taas iskee, kun on itse saanut niin paljon hyvää!

”Activism is my rent for living on this planet”, sanoi Alice Walker, yhdysvaltalainen kirjailija ja aktivisti. Kun oppii tuntemaan kiitollisuutta, haluaa jakaa hyvää myös ympärilleen. Silloin hyväntekeminäen on ilo, ei velvollisuus. Meitä Kapuajia yhdistää tällainen tunne, halu tehdä oma osuutemme paremman maailman eteen. Koska me voimme. Koska me kuulumme onnekkaisiin. Emme ole täydellisiä ihmisiä emmekä kuvittele kerralla tekevämme maailmaa valmiiksi, mutta kannamme kortemme kekoon. Yhdessä ja ilolla. Suurin osa ihmisistä suhtautuu Kapua-hankkeeseen erittäin positiivisesti, mutta toisinaan kohtaa myös toisenlaisia ajatuksia, kuten ”tämä on väärä tapa” (ööö, mikä sitten on oikea, jos ei koulutus?) tai kyseenalaistusta siitä, että meille on samalla tulossa upea reissu Boliviaan ja Huyana Potosille. Niin, olisihan me voitu varata pelkästään kiipeilymatka. Nyt keräämme rahaa edistääksemme köyhien maiden tyttöjen ja naisten koulutusta ja asemaa sekä maksamme Bolivian matkamme ihan niinkuin pelkkää kiipeilymatkaa varatessa. Opiskelemme myös itse asiaa keräyksen lomassa ja levitämme tietoa ympärillemme.

Ei asioiden edistämisen tarvitse olla kurjaa otsa kurtussa -tekemistä. Varainkeruussa käytän samaa asennetta; on kivaa osallistua hyvään asiaan antamalla rahaa, mutta se on vielä kivempaa ja helpompaa, jos hyvän mielen lisäksi saa leipää tai pikkuleipiä. Samalla mielellä järjestetään kaikki Kapua-tapahtumat. On hauskaa tehdä hyvää.

Kutsutaanko sitä vuokraksi, kiitollisuudeksi tai miksi vain, on hienoa olla mukana Kapuassa. On upeaa saada tehdä jotain vastineeksi siitä, että itsellä ja läheisillä on turvallinen olo, koti, varaa ruokaan ja vaikka mihin muuhunkin sekä mahtavia ihmisiä ympärillä ja aivan upeaa tsemppiä niin monilta ihmisiltä. Siksi minä autan, koska voin.

image

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top