Päätösten ja ilon vuosi 2014

Talven suuret juhlat joulu ja uusi vuosi ovat takana, ja on ollut aika palata arkisten aherrusten pariin. Omassa työssäni koulumaailmassa on ollut mukava huomata, kuinka innokkaina pienet koululaiset ovat koulutyöhönsä palanneet uusia asioita ja taitoja oppimaan. Tätä seuratessani pysähdyn jälleen kerran miettimään sitä, miten kaikille lapsille maailmassa koulutus ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, ja mistä kaikesta he sen vuoksi jäävät paitsi. Heillä ei ole mahdollisuutta oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, eivätkä he saa tuntea olevansa osa luokka- ja kouluyhteisöä. Koulutuksella tai sen puutteella on lisäksi merkittävä vaikutus siihen, millaiseksi elämä myöhemmin muotoutuu.

Monissa kehitysmaissa koulutusta vaille jäävät erityisesti tytöt ja nuoret naiset. Usein heidän kohtalonaan ovat kotiin jääminen kotitöissä auttamiseksi, lapsiavioliitot ja äideiksi tuleminen ennen kuin heidän kehonsa ovat siihen valmiit. Tytöt ja naiset kokevat usein myös väkivaltaa ja syrjintää, mitä heidän tietämättömyytensä omista oikeuksistaan ylläpitää. Miten erilaisena maailma ja elämä voi näyttäytyäkin riippuen siitä, mihin maahan syntyy.

Koko maailmaa emme voi pelastaa, mutta onneksi ihan jokainen meistä voi omalla panoksellaan edistää maailman muotoutumista tasa-arvoisemmaksi paikaksi elää, ja tukea työtä kehitysmaiden tyttöjen ja naisten koulutuksen, oikeuksien ja elinolojen parantamiseksi. Kapua 2014 Etiopia -hanke kerää varoja tytöille ja naisille Etiopiaan, Ugandaan, Sierra Leoneen ja Nepaliin Kynnys ry:n, Plan Suomen, Taksvärkki ry:n ja Väestöliiton avustuskohteisiin. Sanotaan, että jokainen saavutus alkaa päätöksellä yrittää, ja että suurinta iloa voimme kokea antaessamme. Toivotankin meille kaikille, Sinulle ja minulle, paljon päätöksiä yrittää sekä valtavasti ilonhetkiä vuoteen 2014!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top