HiMOilua ja momoilua

Lauantaina oli mainiot Kapuan Malawi-tiimin Kesäbileet. Oman iltani kohokotia olivat HiMO-tanssiklubin Leenan upeasti vetämä koreo ja DJ Mikken päätös lahjoittaa illan palkkionsa hyväntekeväisyydelle. Ihan mahtavaa! Sain itsekin kartutetuksi Nepalin erityislapsihankkeen keräystä ennakkoon maksetuilla pääsylipuilla.

Pompin Kesäbileissä pitkin tanssibaanaa HiMOn innoittamana parin tunnin ajan, seurauksena kipeytynyt lonkka. Kun en päässyt lenkille, innostuin valmistamaan momoja.

Momot ovat lihalla tai kasviksilla täytettyjä taikinanyyttejä. Nepalissa momot ovat tavallista katuruokaa, ja niitä höyrytetään valtaisan kokoisissa keittimissä, kuten tässä Bhaktapurissa vuonna 2013 ottamassani kuvassa näkyy.

 

Momoja ei kovin usein saa Suomen nepalilaisissa ravintoloissa, etenkään kasvisversiona. Siispä halusin kokeilla nyhtökauraa täytteenä. Aiemmin olin tehnyt Espoon Työväenopiston kurssilla lihatäytteisiä momoja, joiden ohjetta muokkasin. Kurssilla momot kypsennettiin höyrykorissa.

    

Minulla ei kuitenkaan ole höyrykattilaa tai -koria, joten päätin testata, voiko momot keittää vedessä. Tämä ei ole ihan outo ajatus, sillä Nepalissa ostamassani keittokirjassa on ohje myös momo-keitolle, jossa momot kypsennetään liemessä. Kyseisen kirjan momo-ohjeen tarveaineisiin kuuluu muuten puhvelin liha.

Ensin tehdään tuoretomaattichutney jääkaappiin maustumaan. Siinä on lempimausteitani tuoretta inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja korianteria. Varovasti sen chilin kanssa, minulle sattui melkoisen tulinen yksilö ja chutneystä tuli sen mukaista. Nepalissa muuten opin, että pienimmistä astioista kannattaa ottaa vain hyvin vähäsen. Kyseessä on annoksen maustamiseen tarkoitettu ”pickle” tai ”achar”. 

Tarvitaan:

4 tomaattia (kaltattuna)

2 valkosipulinkynttä

1 ruukku tuoretta korianteria (varaa muutama oksa momon täytteeseen)

juustokuminaa eli jeeraa, tuoretta chiliä ja inkivääriä maun mukaan

Surauta chutney tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella nopeasti (ettei siitä tule kitkerää) ja laita jääkaappiin odottelemaan.

Momoihin valmistetaan ensin taikina. Siihen tarvitset 5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl vettä, jotka sekoitat keskenään. Ja sitten vaivaat ainakin 10 minuuttia, jotta taikina tulee helposti käsiteltäväksi. Laita taikina peitettynä jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Alla olevassa kuvassa taikinanpalasia vaanimassa keittiöapulaiseni Jekku.

Täytteeseen:

Paketti (240 g) Nyhtökauraa (tällä kertaa TOMATO)

100 g kiinankaalta (myös keräkaali tai kukkakaali käyvät)

2 kevätsipulia (sipuli ja varsi)

2 rkl soijakastiketta

2 rkl tuoretta inkivääriä silppuna

säästämäsi korianterin oksat

1 tl jeeraa

1 tl kurkumaa

2 rkl öljyä

Silppua vihannekset ja mausteet, vaivaa nyhtökauraan niin, että tulee tahmeaa massaa. Käytin tähän taasen sauvasekoitinta. Jos täyte tuntuu liian kuivalta, lisää vähän vettä.

Ota taikina jääkaapista, muotoile siitä pötkö ja leikkaa pieniksi paloiksi, joista pyörittelet pallosia (minulle tuli noin 30 kappaletta). Kauli pallosista halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoisia, ohuita lettua. Laita kullekin letulle noin 1 rkl täytettä. Kostuta letun reunat ja nyyttää reunat yhteen. Rypytysohjeita voit katsoa youtubesta.

Höyrytä momot öljytyssä höyrykattilassa, höyrykorissa leivinpaperin päällä tai mehumaijassa. Höyrytysaika on 10–12 minuuttia. Itse keittelin momot väljässä vedessä ja hyvin onnistui. Tässä tapauksessa kannattaa nostaa momot vedestä reikäkauhalla tai vaikka valuttaa lävikössä ennen tarjoiluastiaan laittamista. 

Myös Kapuan kanssa keittiössä -keittokirjasta löytyy momo-ohje. Kirjassa on kuva huomattavasti sofistikoidummin rypytetyistä momo-yksilöistä (ks. alla). Kirjan voi tilata BoD-kirjakaupasta (http://www.bod.fi/kirjakauppa/).

Eipä muuta kuin herkuttelemaan!

Jos haluat lukea lisää Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n Nepalin erityislapsihankkeesta tai tehdä lahjoituksen, onnistuu se keräyssivuni kautta:

http://kapua.fi/osallistuja/annikka-kalliokoski/ 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top