Jos maanantaipäivä täytyy viettää bussissa istuen, ei reitti Bishkek-Karakol ole ollenkaan hullumpi valinta. Lähdimme matkaan aamulla varttia vaille yhdeksän. Onneksi pääkaupungin aamuruuhka ei ole ollenkaan kehä ykkösen veroinen ja pian olimmekin 4-kaistaisella moottoritiellä. Seutu, jonka läpi ajoimme, oli viljavaa maanviljelysaluetta – maissipeltoja, arbuuseja, valtavasti hedelmätarhoja (omenoita, persikoita, aprikooseja yms.).

Alkuun reittimme kulki Kirgisian pohjoisrajaa pitkin ja mukavana bonuksena käväisimme myös Kazakstanin puolella – tosin vain 30 sekunnin ajan, ja pysähtymättä, joten passin leimalla emme voi tuota visiittiä todistaa.

Vaikka alussa tien molemmin puolin näkyi vuoria, niin jossain vaiheessa tien oikealla puolella maisemaan ilmestyi järvi. Eikä mikä vain järvi, vaan maailman toiseksi suurin vuoristojärvi (Titicaca-järven jälkeen) – kuuluisa Issyk-Kul. Järven rannat ovat suosittua lomanviettoaluetta niin kirgisialaisille kuin turisteillekin. ’Sdaju komnaty’ – huoneita vuokrattavana -kylttejä näkyi monen talon portinpielessä. Paikalliset vuokraavat mielellään huoneita lomalaisille, joten majapaikan löytäminen ei tuottaisi ongelmia, jos haluaisi jäädä pitemmäksi aikaa.

 

1000336

Reitin varrelta löytyi myös mielenkiintoinen historiallinen kohde – Petroglyfit eli kivipiirrokset. Itse asiassa Cholpon-Atan ’Stone Garden’ – kivipuutarha on 42 hehtaarin suuruinen ulkoilmamuseo, jossa on valtava joukko jääkaudella jään mukanaan kuljettamia esihistoriallisia, monumentaalisia rakenteita – kivirenkaita, muurien jäänteitä, kivikasoja ym. Useissa kivissä on näkyvissä kivipiirroksia, jotka esittävät vuohia, koiria ja lumileopardeja sekä muita eläimiä, jotkut myös ihmisiä. Kuvat heijastavat ajankuvaa – muinaisten ihmisten jokapäiväistä elämää, maanviljelystä, metsästystä, sotaa ja voittoja ja menetyksiä. Vanhimpien piirrosten on arvioitu olevan yli 4000 vuotta vanhoja ja nuorimpienkin vajaa 2000 vuotta.

1000334 (1)

Matkan varrella nautittu mainio lounas auttoi jaksamaan määränpäähän eli Karakoliin, jonne saavuimme 17.30. Karakol on 100 000 asukkaan kaupunki, joka on suosittu turistikohde, lähistöllä sijaitsee Kirgisian suurin laskettelukeskus. Huomisen kaupunkikierroksen aikana tutustumme tähän pysähdyspaikkaamme tarkemmin.

Ennen illallista tapasimme ensimmäisen kerran paikalliset oppaamme Alexein ja Lilijan. He kertoivat reitistä ja olosuhteista reitillä ja leireillä. Heistä kuulemme enemmän jatkossa, kunhan pääsemme matkaan. Ja sitä matkaahan jo odotamme ja ehkä vähän jännitämme.

20170807_183000

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top