Torstaina 20.11.2014 vietettiin Lapsen oikeuksien päivää Suomessa liput liehuen. Pyrkimys saada päivästä virallinen liputuspäivä on hieno, sillä esille nostettu asia koskettaa meitä kaikkia ja koko maailmaa.

Kuuntele Lapsen oikeuksien julistus hienossa muodossa täältä Sonata Arctican esittämänä: https://www.youtube.com/watch?v=RLtE1D79Krg

Tällä hetkellä maailmassa on enemmän lapsia ja nuoria kuin koskaan. 17 kehitysmaassa puolet väestöstä on alle 18-vuotiaita. Vertailun vuoksi Suomessa luku on 17%. Kehitysmaiden nuorista jopa 60% on vailla opiskelupaikkaa tai vakituista työtä ja yhdeksän kymmenestä nuoresta asuu kehitysmaissa.

Siinä vaiheessa, kun nämä oikeasti isot ikäluokat aikuistuvat, on maailmamme aivan toisenlainen kuin nyt. Väkeä on paljon ja luonnon kestokyky koetuksella. Siksi meillä ei ole varaa unohtaa tämän valtavan elinvoimaisen potentiaalin koulutusta. Mahdollisuus työllistymiseen kääntää nuoren elämän lieveilmiöihin johtavasta chillailusta voimavaraksi hänelle itselleen ja yhteisölleen. Sama pätee nuoriin joka paikassa, olipa kyse sitten Suomesta tai Afrikan maista.

Kaikkein tärkein ja sitä pitkälle eteenpäin määrittävä vaihe ihmisen elämässä on kuitenkin lapsuus. Lapsena koettu hyväksytyksi tuleminen, huolenpito ja mahdollisuus leikkiin työn sijasta luovat elämälle hyvän pohjan. Jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus kasvaa ja kehittyä turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä juuri sellaiseksi ihmiseksi, kuin itse haluaa. Nuoret kasvavat otollisissa olosuhteissa yleensä meitä aikuisia viisaammiksi, mikä on hyvä koska maailma haasteineen muuttuu.

Joulu jo pilkottaa ruudun takana. Mitäpä jos tänä vuonna antaisitkin lahjasi aineettomana kehitysmaiden lasten koulutukseen? Tai hankkisit lahjasi eettisestä KAPUA-kaupasta? Elintason kuilu on valtava. Meidän ei tarvitse luopua mistään auttaaksemme.

Huomenna on hyvä päivä. Menen Kapuaja Minnan kanssa kauppakeskuksen Lapsen oikeus leikkiin tapahtumaan kertomaan työstämme ja Etiopian matkasta. Toivottavasti saamme myös lahjoituksia edelleen jatkuvaan keräykseemme. Lisäksi esikoiseni täyttää 16 vuotta. Suunnattoman kiitollisena siitä, että olen saanut kasvattaa lapseni täällä, kuuntelen vielä kerran Sonatan hienon biisin. Lähetän hiljaisen toiveen, että tuo kaikki voisi olla jonakin päivänä totta suurelle osalle maailman lapsista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top