Kapuan myötä on joutunut miettimään erityisesti erilaisia rahankeruutapoja ja moni tämänkin vuoden kapuaja on tässä blogissa ehtinyt kirjoittaa omista tavoistaan kerätä rahaa. Tällaiselle kokemattomalle varainkerääjälle tuottaa monesti pientä stressiä miettiä erilaisia mahdollisuuksia, sillä onhan kavuttava summa kieltämättä korkea. Yksi vaihtoehto on perinteinen lipaskeräys, jota olen muutaman kerran itsekin uskaltautunut kokeilemaan.

DSC00613bLipaskeräys on osoittautunut aika jännäksi; kuinka uskaltaa lähestyä täysin vieraita ihmisiä ja pyytää lahjoitusta? Lippaan kanssa on käytännössä vain muutama sekunti aikaa tavoittaa vieras ihminen, saada hänet kiinnostumaan, pysähtymään ja lahjoittamaan. Kehitysyhteistyöstä jo valmiiksi kiinnostuneet ihmiset jäävät helpommin juttelemaan ja kyselemään lisätietoja keräyksestä. Nämä kohtaamiset ovat usein sydäntä lämmittäviä: pienestäkin lahjoituksesta iloitsee, vaikka se olisi vain muutamia senttejä! Lipaskerääjänä joutuu kuitenkin kokemaan myös turhautumista ja negatiiviseen suhtautumiseen törmää väistämättä. Onneksi moni kuitenkin suhtautuu lipaskeräykseen lähtökohtaisesti myönteisesti, ja negatiiviset kohtaamiset ovat olleet melko vähissä.

Positiivinen palaute kannustaa jatkamaan ja niin hyvälle mielelle jokaisesta lippaaseen kilahtavasta kolikosta on itselleni kerätessä tullut, että näiden kokemusten jälkeen olen itsekin entistä helpommin pysähtynyt lipaskerääjän kohdalle ja muutaman kolikon keräykseen lahjoittanut. Pienelläkin panoksella voi olla mukana ison tavoitteen saavuttamisessa, sen olen kavutessa oppinut.

Kapuaminen on saanut myös miettimään vanhoja tuttuja tilaisuuksia uusin silmin: monesti huomaan pohtivani, että olisiko tähän tai tuohon tilanteeseen mahdollista yhdistää kapuaminen? Näin vappuna oli hyvä tilaisuus käydä testaamassa vappupäivänä lipaskeräystä Helsingin Kaivopuistossa ja melko lyhyessä ajassa tulikin taas joitakin kymppejä lisää keräykseen.

DSC00612bbLippaan kanssa on tullut huomattua, että Kapua on tuntematon monelle. Meillä kapuajilla onkin varainkeruun lisäksi myös toinen tehtävä, nimittäin tiedottaminen hankkeesta. Helposti huomaa keskittyvänsä vain varankeruuseen, se kun on niin selkeä ja helposti seurattavissa oleva tavoite tälle vuodelle. Toivottavasti kuitenkin tämän meidän porukan Kapua-vuoden jälkeen taas moni uusi ihminen olisi tietoinen Kapuasta.

Aurinkoista toukokuuta ja kevättä kaikille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top