Olkaa kestäviä, voimakkaita ja liikkuvia. Näin meitä evästi viime viikonloppuna liikunta-alan ammattilainen, joka oli tullut kertomaan 18-henkiselle Kapua-ryhmällemme harjoittelusta vuorivaellusta varten – tavoitteenamme kun on elokuussa kiivetä Kirgisiassa 4901 metriä korkean Pesnja Abaya -vuoren huipulle.

Vuorikiipeily on ainutlaatuinen suoritus. Toisaalta kyse on fyysisestä suorituksesta, toisaalta tarvitaan paljon pääkopan lujuutta ja tahdonvoimaa. Viime kädessä huipulle pääsyn voi kuitenkin ratkaista ihmisen oma perimä.

Oma retkemme on pitkälti vaellusta jylhissä vuoristomaisemissa, yli vuolaana virtaavien purojen ja valkoisena hohkaavien jäätiköiden. Varsinaista kiipeämistä on vain huiputuspäivänä. Matkalle ei kuitenkaan voi lähteä valmistautumatta huolella.

Vuorilla kulkemisen tekevät haastavaksi korkeuserot ja nopeat säänvaihtelut. Lisäksi kovakuntoisintakin kapuajaa voi uhata jo melko alhaisista korkeuksista lähtien vuoristotauti, tuo pahamaineinen oireyhtymä, joka aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua ja sekavuutta, vakavimmillaan hengenvaarallisen tilan. Taudin ilmeneminen on yksilöllistä eikä sitä voi ennakoida. Viime kädessä onnistuminen voi siis olla kiinni tuurista.

Moni vuorten huiputtaja kokee ainakin jonkinlaisia oireita. Epävirallisen tilastoinnin mukaan viime vuoden Kapua Nepal -ryhmästä noin puolet osallistujista koki taudin oireita. Paras keino ehkäistä taudin puhkeamista on hidas eteneminen, joka auttaa elimistöä sopeutumaan ohenevaan ilmanalaan ja happipitoisuuksiin. Siksi käytämme vaellukseemme aikaa yhteensä yhdeksän päivää.

Vaikka kova kunto ei takaa nousua huipulle, hyvä peruskunto tekee onnistumisen todennäköisemmäksi ja matkan nautinnollisemmaksi. Miten ryhmämme sitten harjoittelee elokuista koitosta kohti? Tapoja on yhtä monta kuin on osallistujia. Itse liikun ensisijaisesti lempilajieni uinnin, hiihdon, pyöräilyn ja pilateksen parissa. Mitä lähemmäksi kesä tulee, sitä tärkeämpään osaan nousevat pitkät kävelylenkit vaihtelevassa, mäkisessä maastossa.

Kapuassa on kysymys perustavanlaatuisista, merkityksellisistä asioista. Ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. Naiset ja lapset ympäri maailman kapuavat päivittäin henkisiä ja fyysisiä vuoria. Itse haluan saavuttaa huipun sekä keräystavoitteeni että vuoren valloituksen suhteen. Mahdollisuus tehdä hyvää ja haastaa itsensä samaan aikaan – tämä on minun juttuni!

vuori leveä

Kuva: Mont Blanc / Hanna-Leena Ottelin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top