Kirjain kerrallaan

Millaista olisi elämäsi, jos…

Leikitäänpä pientä mielikuvitusleikkiä. Kuvittele itsesi tilanteeseen, että et osaisi lukea. Miten se vaikuttaisi sinun jokapäiväiseen elämääsi? Minä keksin mm. seuraavia esimerkkejä: Jos et osaisi lukea, et esimerkiksi kaupungilla tietäisi mitä bussin etuosassa lukee etkä näin ollen tietäisi mihin linja-autoon sinun olisi noustava jotta pääset kotiin. Et tietäisi mitä tienviitoissa lukee, etkä tietäisi mitä kaupassa olevissa mainoksissa lukee tai tavaroiden tuoteselosteissa. Et tietäisi onko aine pullossa myrkyllistä tai miten sitä tulisi käyttää. Jos et osaisi lukea, et pystyisi tavaamaan lääkereseptistä lääkkeen annosteluohjeita ja määriä, et voisi käyttää tietokonetta, et olisi tietoinen uutisista kun et osaisi lukea lehtiä jne.

Ilman lukutaitoa olisit ihan avuton ja täysin muiden ihmisten varassa. Jos et osaisi lukea ja kirjoittaa, sinua voitaisiin huijata ilman että tiedät siitä yhtään mitään.

Kynän kädessä pitäminen – miten se muka voi olla vaikeaa?

Olin viime sunnuntaina omassa kotikirkossa messussa töissä ja jäin myös messun jälkeen pidettävään kirkkokahvitilaisuuteen. Oli Pipliaseuran kirkkopyhä ja tänä vuonna Pipliaseuran yhtenä työn painopisteenä on  työ naisten lukutaidon edistämiseksi itäisessä Afrikassa. Ja kuinka ollakaan – yksi näistä kohdemaista missä Suomen Pipliaseura tätä työtään tekee on Malawi.

Oli oikeastaan onni, että minun piti jäädä tuohon tilaisuuteen, sillä opin jälleen lisää Malawista, tuosta maasta, jonne itsekin olen suuntaamassa tulevana syksynä.

Katsoimme tilaisuudessa muutamia videoita, joista minua erityisesti pysähdytti se, että aikuisena kirjoitustaidon oppiminen ei ole lainkaan niin yksinkertaista kuin esimerkiksi lapsena. Asia, jota en ole ikinä tullut ajatelleeksi ja mitä naiset kertoivat videolla, oli se, että kuinka pelkkä kynän kädessä pitäminen on haaste ja ensimmäinen opiskeltava asia. Oppia pitämään kynää sormien välissä ja sen jälkeen opetella tekemään sillä kirjaimia paperille. Kynän pitäminen kädessä… Meille niin luonnollista ja ihan pienenä opittua. Sitä ei osaa kuvitellakaan mitä se voi olla aikuiselle, joka ei ole sitä koskaan tehnyt.

Lukutaidon myötä ihmisarvo ja uusi maailma aukeaa

Nuo haastatellut naiset kokivat hyvin vahvasti, että kirjoitustaidon myötä he ovat saaneet ihmisarvon. Sen tunteen on täytynyt olla valtava. Kuin myös sen ”alemmuuden tunteen” siitä, ettet osaa lukea ja kirjoittaa. Sen on täytynyt olla nujertava. Se, että sinulla ei ole samaa ihmisarvoa, kun et osaa lukea ja kirjoittaa. Tähän saakka nuo naiset ovat osoittaneet esimerkiksi suostumuksensa johonkin sopimukseen painamalla viralliseen paperiin oman sormenjälkensä, mutta nyt kun he osaavat kirjoittaa oman nimensä, he ovat tasaveroisia muiden kanssa. Itku meinasi tulla siitä ilosta heidän puolestaan.

 

Minulle tuo sunnuntai avasi aivan uuden ikkunan myös tähän projektiin jonka parissa me kapuajat olemme. Se näytti sen, miten äärimmäisen tärkeää koulutusta on järjestää erityisesti lapsille ja saada koulutuksen piiriin myös tytöt ja naiset. Aikuisena kaikki on huomattavasti haasteellisempaa ja työläämpää. Ja tämän Kapua Malawin varoja ohjataan terveyden edistämisen lisäksi nimenomaan naisten ja tyttöjen koulutukseen.

Myönteinen haaste

Minä olen ottanut tämän projektin myönteisenä haasteena. Mahdollisuutena itse auttaa ja halunnut antaa mahdollisuuden myös muille auttaa. Olen iloinnut monissa viesteissä siitä, että ihmisillä on jo erilaisia kohteita joita tukevat, mutta paljon on myös minun kaltaisiani, joilla ei ole ollut mitään säännöllistä tai edes epäsäännöllistä kohdetta. Siksi olen tosi kiitollinen että pääsin mukaan tähän tiimiin, sillä tämä on avannut silmäni myös sille, miten äärimmäisen tärkeää työtä eri järjestöt tekevät ja miten meistä jokainen voi pienillä valinnoilla olla mahdollistamassa isoja muutoksia tässä maailmassa ja parantamassa kaukana asuvien lähimmäistemme elämää.

Minulla on ollut tämän projektin alusta saakka mottona ”Yksin emme voi muuttaa maailmaa, mutta yhdessä me voimme tehdä ihmeitä.” Kukaan meistä Kapuajista ei pysty yksin saamaan omaa tavoitettaan kasaan. Itse ajattelen, että tehtäväni on myös haastaa ihmisiä katsomaan ympärilleen ja kurkottamaan katse myös hieman kauemmas kuin omien kotiseinien tai tämän oman maan rajojen sisäpuolelle.

Toiselle kierrokselle

Oma keräystavoitteeni on prosentin päässä tavoitesummasta. Siitä on kiittäminen kaikkia niitä ystäviä ja tuttavia, jotka ovat halunneet lähteä mukaan tukemaan tätä hanketta. Mutta matka jatkuu ja nyt lähdetään sitten toiselle kierrokselle ja kapuamaan ensin kohti kymppitonnia.

Kapuaja-kavereillani on tulossa upeita projekteja joiden myötä voit myös osallistua. Ei ole myöskään väliä kenen meistä keräystiliä kartutat, jokainen euro kartuttaa yhteistä sadantuhannen euron tavoitettamme.

Jos et vielä ole päässyt osallistumaan tähän hyvää tekevään projektiin niin vuoden loppuun saakka on aikaa. Toinen mottoni on, että ”Ilon kautta.” Ei väkisin, ei pakottamalla, ei kulmat kurtussa ja väkipakolla vaan ilolla. Voimme antaa ja osallistua, jakaa siitä ilosta, että on mahdollisuus.

Henkinen tuki ja kannustus lahjoitusten rinnalla

Monen kanssa on ollut syviä ja hyviä keskusteluja siitä, että nyt ei ole mistä antaa. Elämämme hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Minä olen jokaiselle todennut, että minulle on yhtä tärkeää myös henkinen tuki ja kannustus. Se, että minua on tsempattu tämän projektin edetessä ja oltu kanssani samalla puolella. Ja on annettu sen verran, kun itsellä on ollut mahdollisuus.

Viimeisimpänä projektina järjestin kirpputorin, mihin otin vastaan lahjoituksena tavaraa. Kun moni antoi muutamia tavaroita tai vaatteita niin kymmenen ja kahdenkymmenen ihmisen tuomisista muodostui valtava määrä. Ja niistä riittää vielä toisenkin kirpputorin järjestämiseen. Jos sinulla on esimerkiksi jotakin ylimääräistä tavaraa, vaatteita, kirjoja tms., niin voit osallistua vaikkapa pistämällä pystyyn kirpputorin yksin tai tuttavien kanssa ja lahjoittaa tuoton keräykseen. Voit järjestää ravintolapäivänä pop up ravintolan ja lahjoittaa tuoton keräykseen. Voit tehdä suoria rahalahjoituksia keräystilille, ostaa kahvia tai lakuja.

Pysy kuulolla, seuraa Kapuajien sivuja ja tapahtumia ja tule mukaan hyvää tekevään tiimiimme!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top