Kielikylpyyn

”Kartuta ja aktivoi venäjää.” Kielikurssin nimi oli liian täydellinen millekään tekosyille. Päätös oli nopea, ja tämän kevään maanantait istun venäjän kielikurssilla.

Opiskelin Venäjällä kolme vuotta sitten ja olen päästänyt kielitaidon ruostumaan. Tiedän saavani Kirgisian reissusta enemmän irti, kun herättelen taas eloon kyrilliset kirjaimet, kauniit seitsemän ässää ja kuusi sijamuotoa.

Olen suunnattoman innoissani tulevasta vuoristoilmasta ja jäätikkövaelluksesta, mutta aivan erityisen innoissani siitä, että pääsen tapaamaan paikallisia kirgisialaisia. Haluan kuunnella heitä ja oppia heidän arjestaan.

Ihmisten kulttuurietäisyys sulaa silmissä, kun voi keskustella samalla kielellä, edes arkisista asioista.

En niin murehdi partisiipeistä tai gerundeista, mutta yritän tuottaa ja ymmärtää puhetta. Kolme vuotta sitten venäjän opiskelu oli kokopäivätyötä – nyt on hauska keksiä itselleen pieniä opiskeluhaasteita. Haen Yandexista Kirgisia-uutisia ja kuuntelen Radio Sputnikia. Это будет здорово!

Tosin saa nähdä, kuinka pitkälle venäjä kantaa pääkaupunki Bishekin ulkopuolella. Kirgisiassa kun törmäävät slaavilainen ja turkkilainen kieliperhe: viralliset kielet ovat sekä venäjä että kirgiisi. No, lentävät lauseet opetellaan myös kirgiisiksi, ja vaivaantunut hymy toimiii usein yli kielirajojen. Hyvä siitä tulee.

Tähän ei ehkä kevään aikana pystytä, mutta jonain päivänä!
Tähän ei ehkä kevään aikana pystytä, mutta jonain päivänä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top