Elämän arvot ja valinnat

 

Teemme joka päivä valintoja- osan tiedostaen, osan tiedostamatta. Valinnat siis ohjaavat elämäämme, mutta elämmekö lopulta mieleistä elämää?

Olen pohtinut näitä asioita viime aikoina. Arvojen tunnistaminen ei kuitenkaan ole kovinkaan helppoa. Alkujaan ajattelin, että merkityksellisyyskin olisi arvo – ehkä näin ei kuitenkaan ole vaan merkityksellisyys syntyy siitä, että tekee arvojen mukaisia asioita. Arvojen tunnistamisessa auttaa neuvo: elossa olemisen tunne lisääntyy, kun saa tehdä arvojensa mukaisia asioita.

Minulle tärkeitä arvoja ovat ainakin myönteisyys ja yhteisöllisyys. Näiden pohjalta olen ryhtynyt tekemään myös aktiivisia valintoja. Vaikka saankin jo nykyisessä työssäni tehdä arvojeni mukaisia tekoja,  olen aloittanut opiskelun työnohjaajaksi. Kahden vuoden koulutuksen aikana rakennetaan omaa käyttöteoriaa, jonka turvin tämä luonnontieteilijä uskaltautuu ihmisten ohjaajaksi. Samanaikaisesti olen ottanut askeleita myös kehitysyhteistyön suuntaan- niin Afrikassa kuin Aasiassa. Tansaniassa yritämme parantaa anestesiologista osaamista ja Nepalissa taas mahdollistaa koulunkäyntiä näkö- ja kuulovammaisille lapsille. Kummankin projektin yhteydessä olen tavannut aivan ihania ihmisiä, jotka haluavat jakaa omastaan muille.

Oma Kapua Nepal on Lääkäreiden sosiaalinen vastuu ry:n erityislapsihanke, jota tukee myös Suomen ulkoministeriö. Hanke on siis Ulkoministeriössä (UM) seulottu monen hakijan joukosta. UM:n rahoituksen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös omaa rahoitusta. Tähän varainhankintaan olen lupautunut ja toivottavasti saan innostettua monta tukijaa mukaan. Tämän tyyppinen varainkeruu on minulle uutta – ihan niinkuin on tämän blogin kirjoittaminenkin. Epämukavuusalueelle meno kuitenkin kannattaa.  Näin oppii uusia asioita, etenkin itsestään.

Blogia kirjoitellessa kurkistin myös Kapuan arvoja. Näitä ovat asiantuntevuus, optimistisuus, päättäväisys ja avoimuus.  Eipä siis näyttäsi syntyvän arvoristiriitaa omieni kanssa. Avoimuudessa on ehkä eniten haastetta ja tätä pääsen nyt harjoittelemaan Kapuan kanssa. Kapuan arvoihin voisin lisätä myös avuliaisuuden – niin paljon tukea on saanut tämä vasta-alkaja osakseen.

“Älä yritä tulla menestyneeksi ihmiseksi, vaan pikemminkin ihmiseksi, jolla on arvot”  totesi myös muuan luonnontieteilijä, Albert Einstein.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top