Suomalaisille tärkeitä arvoja ovat työ, luonto, sivistys, koulutus ja maanpuolustus. Näin kertoo Klaus Helkaman arvotutkimus. Suomessa syntyneenä ja kasvaneena, nämä arvot ovat minullekin tuttuja ja läheisiä. Asun maalla ja olen ylpeä siitä; minulla on korkeakoulututkinto; turvallisuus on minulle tärkeää; olen yrittäjäperheen lapsi, yrittäjän vaimo ja yrittäjä itsekin. Työ on ollut aina kärkiarvojani. On edelleenkin, mutta työn tekemisen arvosta olen siirtynyt työn merkityksellisyyden ja vaikuttavuuden arvoihin.

Edellisen edellinen työurani oli pörssiyhtiössä. Sille annoin 10 vuotta ja sain ensimmäisen burnouttini. Sain myös uuden ammatin lakisääteisen opintovapaan avulla. Matkustin ja näin maailmaa. Kvarttaalitalous toi yt:n uhat neljästi vuodessa. Irtisanoin itseni kesälomalla, kauniina kesäpäivänä. Olin päättänyt juuri muuttaa Etelä-Suomesta Keski-Pohjanmaalle. Katselin peltoja kun puhuin puhelimessa esimieheni kanssa. Hän toivotti minulle onnea ja menestystä.

Edellinen työurani oli olla kouluttaja. Tein monipuolista työtä. Olin työssäni hyvä ja pidetty. Rakastin sitä työtä, todella rakastin. Tunsin olevani elossa opiskelijoideni kanssa projektien tiimellyksessä, viilettää tiimistä toiseen ja suunnitella uusia hankkeita ja toteuttaa menossa olevia. Koko opettajan urani ajan opiskelin kasvatustieteitä ja psykologiaa, pätevöidyin opettajaksi, näyttötutkintomestariksi……….. Voi sitä sivistyksen ja koulutuksen määrää. Kymmenessä vuodessa suoritin seitsemän pätevöitymistä tai pitkää kehittämiskoulutusta.

Työni loppui joulujuhlan päätössanoihin puolitoista vuotta sitten. Olin ollut 10 vuotta opetusalalla. Päätössanat olivat sanat, mitkä vahvistivat päätöstäni olla jatkamatta opettajan työssä. Minulle toivotettiin onnea ja menestystä.

Oli aika mennä kohti uusia suuntia. Alkoi elämäni kolmas työura.

Tämä uusi ura on arvojeni mukainen elämä. Se on elämäntapa ja työ, miten haluan elää, juuri niillä ehdoilla, mitkä tekevät siitä elämän arvoisen. Olen onnellinen. Onnea rikastuttaa rakkaus. Koulutus ja työ ovat edelleen kärkiarvojani. Niiden toteutus on vain erilaista kuin ennen. Kaikki se, mitä olen saanut kokea ja nähdä, oppia ja lukea, kaikesta siitä minä nyt koostun. Ja se tuntuu juuri nyt hyvälle. Tämä nykyinen työ seksuaalisuuden ja parisuhteen parissa on ihastuttava ja koukuttava. Se on tarinoita, arvoja, menetettyjä rakkauksia, menetettyjä lapsia, sydäntä särkeviä kokemuksia ja uusia alkuja, uusia mahdollisuuksia, uusia arvoja, uusia lapsia ja sydämen eheytymistä.

Kun sain vinkin Kapuasta, minulta meni vain hetki miettiä ja tiesin että se on juuri minua varten. Se olisi elämää, jota haluan elää; kokemus vailla vertaa, mitä haluan kokea. Hakemus, haastattelu ja ryhmään kuuluminen. Kaikki kävi nopeasti. Nyt saan tehdä hyvää juuri sen aiheen parissa, mikä on minulle merkityksellistä; oppimisen tukeminen ja seksuaalinen oikeudenmukaisuus. Tähän kaikkeen en olisi lähtenyt ilman tiedostamista, mitä olen juuri nyt. Kaikki se koettu ja nähty. Olin jo valmis uuteen. Tajusin myös miten pitkän matkan  saa kulkea, jotta huomaa, että meriiteillä ei hyväntekeväisyyttä tehdä. Hyvää tehdään rakkaudella, sydämellä, tunteella, osallistumisella, luopumisella, ottamisella ja antamisella.

Kapua mahdollistaa minulle yhden unelman toteutumisen. Piti vain tarttua hetkeen ja kuunnella sydämen ääntä. Ja mielen arvojärjestystä.

Minun tarinaani Kapuavuodesta voi seurata myös Facebookissa Katariina Kapuaa Apua – Kapua Nepal 2016 kehitysyhteistyö

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top