Vapaaehtoiset pilvien yläpuolella – Kapua 2018 -ryhmä kiipesi Malawin huipulle

Syyskuun lopussa Malawiin matkannut ryhmä vapaaehtoisia kehitysyhteistyön tukijoita on palannut Suomeen. Kahden viikon aikana tiimi osallistui Kapua-triathlonille meloen Malawijärven maisemissa, pyöräillen halki kylien ja kiiveten Malawin korkeimmalle huipulle, Mulanje-vuorelle (3002 m). Samalla tutustuttiin suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhön, johon koko ryhmän yhteisenä tavoitteena on kerätä 100 000 euroa kuluvan vuoden aikana.

Kiipeämällä maailman vuorille Kapua kerää varoja ihmisten tukemiseksi globaalissa etelässä. Matkan aikana ryhmä tutustuu hankkeisiin, joita kerätyillä varoilla tuetaan. Eri puolilta Suomea kotoisin olevat, eri-ikäiset Kapua 2018 Malawi -tiimiläiset tutustuivat Malawissa Taksvärkki ry:n ja Väestöliiton työhön tyttöjen ja naisten voimaannuttamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

– Monella tapaa se mitä saimme kokea meni suoraan ihon alle. Päällimmäisenä mieleen jäi kuitenkin toivo ja paikallisten aito halu muuttaa asioita. Perinteet ja asenteet muuttuvat hitaasti ja asenteita täytyy muuttaa sekä virkamiestasolla, kyläyhteisöissä että ennen kaikkea tyttöjä valistamalla. Uskon, että maailma muuttuu askel kerrallaan, toteaa kapuaja Aino Försti-Smith.

Opetusmenetelmät ja tyttöjen koulunkäynnin haasteet Malawissa tulivat kapuajille tutuiksi, kun he neljän päivän ajan vierailivat paikallisissa peruskouluissa. Erityisesti keskustelut tyttöjen kerhojen jäsenten kanssa avasivat kapuajille nuorten kohtaamia haasteita, kuten lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia, jotka katkaisevat koulutien. Väliin mahtui tutustumista myös pelikentillä, kun nuoret haastoivat kapuajat käsipallo- ja jalkapallo-otteluihin.

– Oli kiinnostavaa tutustua tyttökerhoihin, joita meidänkin keräämillä varoilla pystytään rahoittamaan. Kerhojen vetäjät ovat erittäin positiivisia ja energisiä nuoria naisia, jotka toimivat mahtavina esimerkkeinä tytöille, jotka painiskelevat kohtuuttomalta tuntuvien ongelmien parissa, jo toista kertaa Kapuamassa oleva vapaaehtoinen Marjo Mälkönen pohtii.

Kapua 2018 Malawi -tiimin jäsenet haluavat lisätä suomalaisten tietoja tyttöjen, naisten ja vammaisten haasteista kehitysmaissa sekä hankkia varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen tähtäävään työhön Malawissa ja Etiopiassa. Kapuajien kokemuksia valottavaa matkapäiväkirjaa ja tunnelmia Malawin kylistä ja vuorilta voi lukea Kapuan blogista.

– Vuoren huiputus oli kaikessa rankkuudessaan varsin kasvattava ja tunteikas kokemus. Oli upeaa voittaa itsensä kanssa kapuajien ja taitavien oppaiden tuella, muistelee Jyri Ansa viime viikon tapahtumia.

Kapuajien vuoden 2018 aikana keräämillä varoilla Väestöliitto edistää Malawissa nuorten seksuaaliterveyttä ja Taksvärkki ry tyttöjen oikeuksia ja koulutusta. Kynnys ry edistää vammaisten naisten voimaantumista Etiopiassa.

Suomalainen Kapua on toiminut jo 12 vuotta. Kapua 2018 Malawi -ryhmän 17 aktiivista jäsentä on tähän mennessä saanut kasaan jo yli 76 000 euroa 100 000 euron tavoitteestaan. Keräys jatkuu joulukuun 2018 loppuun.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, +358 50 440 5534, suvi@kapua.fi

Järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeista vastaavat:
Taksvärkki ry: Emmi Chaguaro, 050 369 1790, emmi.chaguaro@taksvarkki.fi
Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen@vaestoliitto.fi
Kynnys ry: Veera Pensala, 050 383 9282, veera.pensala@kynnys.fi

1 ajatus aiheesta “Vapaaehtoiset pilvien yläpuolella – Kapua 2018 -ryhmä kiipesi Malawin huipulle”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top