Oma Kapua -tiimin vapaaehtoiset tempaisivat hyvän asian puolesta keräten varoja vammaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi Keniassa. Tammikuussa 2023 tiimi matkasi Keniaan tutustumaan Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n työhön, jota keräysvaroilla tuetaan, ja vaelsi maan korkeimmalle vuorelle Mt. Kenialle (4985m).

– “Kapua oli ikimuistoinen kokemus. Pääsin tekemään hyvää, tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuuriin sekä tekemään vaellusmatkan upeissa Mount Kenyan maisemissa. Maailmankatsomukseni avartui näkemään miten erilaisissa elämäntilanteissa ihmiset elävät Keniassa, ja pääsin näkemään mihin keräämämme varat menevät. Matkan aikana tapasimme paikallisen kehitysyhteistyökohteen vastaavia, tutustuimme hankkeisiin ja hyödynsaajiin. Kapuan ansioista sain uusia ystäviä sekä Keniasta että toisista kapuajista. Oli myös ihana nähdä, miten yllättävistä paikoista nousi esiin ihmisiä, jotka halusivat auttaa ja tukea tätä hyvää kampanjaa. Olen kiitollinen koko Kapua-matkasta”, summaa tiimin jäsen Sanna Virtanen Janakkalasta.

Kenia on yksi Afrikan mantereen nopeimmin kehittyviä maita, mutta hyvinvointi- ja terveyspalvelut eivät ole vielä kaikkein marginalisoiduimpien ihmisryhmien saatavilla. Oikeus terveyteen on ihmisoikeus. Seksuaali- ja lisääntymisterveys on oikeutta päättää omasta kehosta, terveydestä, parisuhteista ja seksuaalisuudesta.

– ”Kapuan avulla pääsin tutustumaan kehitysyhteistyöhön. Vuoden aikana keräsimme varoja vammaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja – oikeuksien toteutumisen edistämiseksi Keniassa. Kapua matkalla tapasimme hankkeen edunsaajia ja keskustelimme heidän arjestaan. Opin todella paljon uutta! Kapuassa osallistuin ensimmäiselle vuorivaellukselleni. Kenian uskomattoman kaunis luonto näytti meille myös toisen puolensa – vettä ja lunta satoi useampana päivänä. Mt. Kenian huippu jäi huonon sään takia saavuttamatta. Olen ylpeä meidän tiimin kapuamisesta melkein huipulle, vuoriston säästä ei koskaan tiedä. Muuten pääsimme nauttimaan auringosta. Kokonaisuudessaan Kapua-matkani oli monipuolinen kokemus, jota en tule koskaan unohtamaan”, kertoo Marja Heinistö Jyväskylästä.

Tiimin yhdeksän vapaaehtoista kapuajaa keräsivät kampanjan avulla yhteensä 8 987 euroa, joilla Lääkärin sosiaalinen vastuu ry on edistänyt kenialaisten kumppanijärjestöjensä kanssa vammaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Kenian terveydenhuollossa. Paikallisina kumppaneina Keniassa ovat Women Challenged to Challenge (WCC – vammaisten naisten järjestö) ja ANDSEA-Kenya. Hanketta toteutetaan neljän piirikunnan alueella (Nairobi, Siaya, Homa Bay ja Baringo).

– “LSV:n Kenian toiminnassa on kehitetty koulutusmateriaaleja terveydenhuollon henkilökunnan kouluttamiseksi, koulutettu terveydenhuollon ammattilaisia, yhteisöjen johtajia ja järjestöjä sekä esimerkiksi parannettu sairaaloiden esteettömyyttä. Kumppanijärjestömme tekevät uraauurtavaa työtä vammaisten naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi. Olemmekin kiitollisia kapuajien keräämistä varoista tähän tärkeään toimintaan, kertoo LSV:n Itä-Afrikan hankkeiden ohjelmapäällikkö Elina Tuusa.

Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty jo yli miljoona euroa paremman maailman puolesta yli 300 vapaaehtoisen voimin.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Kapua, 050 440 5534, suvi@kapua.fi

Lisätietoja järjestön kehitysyhteistyöhankkeista:
Ohjelmapäällikkö Elina Tuusa, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry, 044 744 9939, elina.tuusa@lsv.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top