Kohtaamisia Etiopiassa – Kapua-ryhmä tutustui vammaisten naisten oikeuksiin

Marraskuun alussa Etiopiaan matkannut ryhmä vapaaehtoisia kehitysyhteistyön tukijoita on palannut Suomeen. Kahden viikon aikana tiimi kiipesi Etiopian korkeimmalle huipulle, Ras Dashenille (4550m). Samalla tutustuttiin kehitysyhteistyöhön, johon koko ryhmän yhteisenä tavoitteena on kerätä 100 000 euroa.

Kiipeämällä maailman vuorille Kapua kerää varoja ihmisten tukemiseksi globaalissa etelässä. Matkan aikana ryhmä tutustuu hankkeisiin, joita kerätyillä varoilla tuetaan. Eri puolilta Suomea kotoisin olevat Kapua 2019 Etiopia -tiimiläiset tutustuivat Etiopiassa Kynnys ry:n kumppanijärjestön EWDNA:n työhön vammaisten naisten voimaannuttamiseksi.

– Kysyimme naisilta, mitä he ovat EWDNAlta saaneet. Samat asiat nousivat esille: itsetunnon vahvistusta, vertaistukea, tietoa omista oikeuksistaan. Rohkeutta puhua ihmisille ja puolustaa itseään, keinoja välttyä hyväksikäytöltä. Taisin oppia, mitä voimaannuttaminen tarkoittaa, eikä se näiden ihmisten kohdalla ole tyhjää sanahelinää, toteaa turkulainen kapuaja Marianne Hallamaa.

Vammaisten naisten kohtaamat haasteet Etiopiassa tulivat kapuajille tutuiksi, kun he kolmen päivän ajan vierailivat paikallisissa perheissä ja osallistuivat ruoanlaittokurssille naisten kanssa. Erityisesti keskustelut naisten kanssa avasivat kapuajille vammaisten kohtaamia haasteita, ja vertaistuen merkitystä.

– Osa kohtaamistamme naisista oli kuulo- tai näkövammaisia, osalla oli eriasteisia liikuntavammoja, ja oli järkyttävää kuulla, miten heikko vammaisen asema Etiopiassa on. Heitä hävetään ja piilotellaan, mahdollisuus kouluttautumiseen on olematon, työn saannista puhumattakaan, Järvenpäästä kotoisin oleva tiimin jäsen Sari Kortesoja muistelee.

Kapuajat haluavat lisätä suomalaisten tietoja vammaisten naisten ja tyttöjen haasteista kehitysmaissa sekä hankkia varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen tähtäävään työhön. Kapuajien kokemuksia valottavaa matkapäiväkirjaa voi lukea Kapuan blogista.

– Meillä jokaisella on mahdollisuus auttaa pienellä omalla panoksellamme tätä maailmaa eheytymään. Kukin omin keinoin ja omalla tyylillä, pohtii kuopiolainen vapaaehtoinen Jaana Partanen.

Kapuajien vuoden 2019 aikana keräämillä varoilla Kynnys ry edistää vammaisten naisten voimaantumista Etiopiassa. Väestöliitto edistää Malawissa nuorten seksuaaliterveyttä ja Taksvärkki ry tyttöjen oikeuksia ja koulutusta.

Suomalainen Kapua on toiminut jo 13 vuotta. Kapua 2019 Etiopia -ryhmän 20 aktiivista jäsentä on tähän mennessä saanut kasaan lähes koko 100 000 euron tavoitteen. Keräys jatkuu joulukuun 2019 loppuun.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, +358 50 440 5534, suvi@kapua.fi

Järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeista vastaavat:
Taksvärkki ry: Emmi Chaguaro, 050 369 1790, emmi.chaguaro@taksvarkki.fi
Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen@vaestoliitto.fi
Kynnys ry: Veera Pensala, 050 383 9282, veera.pensala@kynnys.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top