Kapualle kunniamaininta vuoden maailmanparantaja 2021 -kisassa

Vuoden 2021 maailmanparantajaksi on valittu vammaisten oikeuksia edistävä Abilis-säätiö. Kunniamaininnan saivat kaksi kärkikolmikkoon yltänyttä maailmanparantajaa: Kapua-hanketta luotsaava Suvi Aarnio ja Salaado Qasim.

”Kun puhutaan marginalisoiduista ja köyhistä ihmisistä, kehittyvien maiden vammaiset ovat tämä ryhmä: ei toimeentuloa, apuvälineitä, eläkkeitä. Pandemioiden ja luonnonkatastrofien aikana tämä on ryhmä, joka on vaarassa jäädä kaiken avun ulkopuolelle. Abilis kanavoi tukea näille ihmisille, yhdessä heidän kanssaan, heidän tarpeistaan käsin”, kommentoi Abilis-säätiön toiminnanjohtaja Marjo Heinonen.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran – keräsi 127 ehdotusta

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaettiin tänä vuonna historiallisesti ensimmäistä kertaa.

Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä tai tahoja 16.5.2021 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 127.

Sekä kärkikolmikon että voittajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Wali Hashi, järjestöaktiivi Tuomas Tuure, toimittaja Heikki Aittokoski ja kustantaja Jaana Airaksinen. Tuomas Tuure jääväsi itsensä Abilista käsitelleessä keskustelussa, koska hänellä on vahva yhteys järjestöön.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

”Ehdotusten määrä yllätti meidät positiivisesti. Vaikka käsillä ovat vaikeat ajat, on upeaa, että saamme tämän uuden palkinnon myötä syyn juhlia paremman maailman eteen tehtävää työtä”, Valtonen sanoo.

Näin raati perusteli voittajaa:

Abilis-säätiö tekee työtä kehittyvissä maissa kaikkein hauraimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Abilis edistää vammaisten ihmisten oikeuksia, osallistumista, itsenäistä elämää, järjestötoimintaa, koulutusta ja työllistymistä. Erityistä huomiota Abilis kiinnittää vammaisten tyttöjen ja naisten asemaan.

Kunniamaininnan saaneita perusteltiin näin:

Suvi Aarnio on ainutlaatuisella Kapua-hankkeellaan tehnyt pitkäaikaista, omaehtoista kehitysyhteistyötä. Hän on innostanut suuren määrän suomalaisia mukaan kiipeämään vuorille ja auttamaan. Kapua tukee kestävää kehitystä ruohonjuuritasolla ja toteuttaa samalla hienolla tavalla globaalikasvatusta ja eettistä matkailua.

Salaado Qasim tekee arvokasta työtä, jotta kaikentaustaiset nuoret Suomessa olisivat tietoisia koulutusmahdollisuuksistaan ja pääsisivät jatko-opiskelemaan. Qasim edistää yhteisöjen välistä vuoropuhelua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top