Oma Kapua Nepal -tiimin 10 vapaaehtoista keräsi yhteensä 16 706 euroa kehitysyhteistyöhön, tutustui Nepalissa keräysvaroilla tehtävään työhön ja kiipesi Annapurna Poon Hillin huipulle (3219 m).

Kapua-tiimin hyvää tekevät seikkailijat keräsivät vajaan vuoden ajan varoja näkö- ja kuulovammaisten lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi Nepalissa. Marraskuussa 2018 kapuajat matkustivat omakustanteisesti tutustumaan Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n kehitysyhteistyöhön Katmandussa ja osallistuivat vuoristovaellukselle, joka huipentui Annapurna Poon Hillin huipulle kapuamiseen.

Kapuajat Himalajan vuoriston syleilyssä.

– Kokemus oli hyvin mielenkiintoinen ja positiivinen. Oli helppoa lähteä mukaan hyväntekeväisyyshankkeeseen, kun taustalla on konsepti ja sen takana luotettavat toimijat, toteaa Kapuan vapaaehtoinen Pia Korjus. Oli hyvä nähdä, miten toiminta oli organisoitu Nepalissa. Sairaala näytti hyvältä muiden tönöjen ja hiekkateiden keskellä. Se on varmasti hyvin tärkeä paikallisille ihmisille. Oli merkittävää huomata, miten suurella intohimolla, ylpeydellä ja ilolla ihmiset tekivät työtään sairaalassa.

Kapuajien keräämillä varoilla Lääkärin sosiaalinen vastuu ry edistää Nepalissa erityislasten koulunkäyntiä. Vaikka suurin osa nepalilaisista lapsista käy koulua, jäävät vammaiset lapset koulun ulkopuolelle. Vammaisuudella on Nepalissa vahva stigma, eikä lasten kuuloa ja näköä seulota rutiininomaisesti. Hankkeen tavoitteena on näköä ja kuuloa seulomalla löytää lapset, jotka tarvitsevat kuntoutusta kouluun päästäkseen. Tietoisuuden lisäämisellä lasten ja vammaisten oikeuksista pyritään pysyviin muutoksiin.

– Kapuajien keräämät varat mahdollistavat tärkeää toimintaa näkö- ja kuulovammaisten lasten ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamiseksi, kertoo Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja Mariko Sato. Erityislasten koulunkäyntiin on tärkeää panostaa, sillä nepalilaisen yhteiskunnan tukiverkot ovat vielä heikot. Koulunkäynti mahdollistaa heille työllistymisen myöhemmin elämässä. Näkö- ja kuulovammaisten työllistymisen esteenä on monesti myös vammaisuuden aiheuttama stigma, jota vastaan on tehty työtä hankkeessa.

Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty jo lähes miljoona euroa suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Aidventures Oy, 050 440 5534, suvi@kapua.fi

Lisätietoja Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n kehitysyhteistyöstä:
Kehitysyhteistyökoordinaattori Meri Paunonen, 044 744 9939, meri.paunonen@lsv.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top