Kapua keräsi yli 91 000 euroa oikeudenmukaisemman maailman hyväksi

Kapua 2017 Kirgisia -kampanjan 18 vapaaehtoista hyväntekijä-seikkailijaa keräsivät vuoden aikana 91 047 euroa kehitysyhteistyöhön ja kiipesivät Kirgisiassa Tien Shanin vuoristossa Pesnja Abaya -vuorelle (4901m).

Kapuajat ylittämässä Inylcheck-jäätikköä.

Kapua-tiimin rohkeat maailman muuttajat keräsivät vuoden ajan varoja terveyden ja koulutuksen edistämiseksi Keski-Aasiassa ja Nepalissa. Elokuussa kapuajat matkustivat omakustanteisesti tutustumaan Kynnys ry:n tukemaan vammaistyöhön Kirgisiassa ja kiipesivät Pesnja Abaya -vuorelle lähes viiden kilometrin korkeuteen.

– Vierailimme Bishkekissä vammaisten naisten perustamassa laukkuyrityksessä. Naisten ilo ja ylpeys oli käsinkosketeltavissa. He voivat elättää itsensä maassa, jossa vammaisia ei vielä hyväksytä yhteiskuntaan täysin. Vierailumme jätti ikuisen jäljen. Se vahvisti sitä tosiasiaa, että yksikin ihminen voi auttaa ja muuttaa maailmaa, toteaa kapuaja Kirsi Urpilainen (kuvassa vasemmalla).

Eco Bag -hanke työllistää vammaisia naisia Kirgisiassa.

Kapuajat järjestivät vuoden mittaan runsaasti varainhankintatapahtumia ympäri Suomen aina konserteista ja teatterista kiipeilytapahtumiin sekä joogasta ja meditaatiosta autiotupien siivoamiseen.

– Kapuajat keräsivät varoja mitä innovatiivisimmilla tavoilla. Vuoden aikana myytiin 500 kiloa Kapua-lakua ja jopa 5000 sytykeruusuketta, Kapua-koordinaattori Suvi Aarnio kertoo.

– Tykkäsin ideoida ja järjestää tempauksia, ja oli mahtavaa saavuttaa oma keräystavoite juuri ennen matkaa Kirgisiaan, muistelee tiimin vapaaehtoinen Liisa Lundell.

Kapua 2017 -kampanjassa kerätyillä varoilla Kynnys ry vahvistaa vammaisten naisten oikeuksia Keski-Aasiassa. Nepalissa Väestöliitto tukee nuorten seksuaaliterveyttä, ja Taksvärkki ry vahvistaa oppilaskuntien roolia kyläkoulujen kehittämisessä.

Kirgiisinuoria kesäleirillä Karakolin alueella.

– Kapua-vuosi antoi paljon. Opin ihan uutta tietoa kehitysyhteistyöstä, sain ison joukon hyviä ystäviä muista kapuajista, varainkeruun myötä suhde moniin vanhoihin ystäviinkin tiivistyi ja maailma näyttäytyi taas kerran jotenkin ”kyläyhteisönä”, kapuaja Marja Rikaniemi pohtii ja jatkaa: kaipuu uusille vuorille on jatkuva.

Tänä vuonna Kapua suuntaa Malawiin. Kapua 2018 tavoittelee 100 000 euron keräyspottia koulutuksen ja terveyden edistämiseksi Malawissa ja Etiopiassa. Syyskuussa Kapua-tiimi matkaa omakustanteisesti Malawiin tutustumaan, miten Väestöliiton ja Taksvärkin hanketyöllä edistetään tyttöjen ja naisten koulutusta ja oikeuksien toteutumista kyläyhteisöissä. Tämän jälkeen vapaaehtoiset osallistuvat Kapua-triathloniin pyöräillen, meloen ja vuorelle vaeltaen. Matka huipentuu Malawin korkeimmalle huipulle Mulanje-vuorelle (3002m) kapuamiseen.

Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty yli 800 000 euroa suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeisiin.

Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Kapua koordinaattori, 050 440 5534, suvi@kapua.fi

Lisätietoja järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeista:
Kynnys ry: Veera Pensala, 050 383 9282, veera.pensala@kynnys.fi
Taksvärkki ry: Emmi Chaguaro, 050 369 1790, emmi.chaguaro@taksvarkki.fi
Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen@vaestoliitto.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top