Usein kysytyt kysymykset Annapurna Circuitista
Nyt on kuukausi kun olemme Kapua2024Nepal-porukalla palanneet Annapurna Circuit -vaellukselta ja Nepalin matkalta. Varainkeruuni kehitysyhteistyöhön Nepalissa jatkuu tammikuuhun asti, ja keräykseeni saa mielellään osallistua keräyssivullani tai anonyymisti Monile Paylla 23292! Tavoitteeni ei ole vielä täynnä, joten lahjoitukset ilahduttavat suuresti.
Paluu Suomen talven pimeyteen on ollut aika tyrmäävä. Onneksi olen päässyt muistelemaan vaellusreissua kertomalla siitä omille läheisille, sekä harrastus- ja työkavereille. Tässä muutama kysymys, jotka ovat kiinnostaneet ihmisiä erityisesti!
1. Kuinka pitkän matkan vaelsitte ja minkälaisia päivämatkat olivat?
Vaelsimme yhteensä 90km ja 4900 nousumetriä. Vaellus kesti 10 päivää, joista yksi oli akklimatisaatiopäivä Manangissa, jolloin emme vaeltaneet eteenpäin. Päivässä nousua tuli sellaiset 500-700 m, lukuunottamatta viimeistä päivää jolloin nousimme Thorong Lan solaan 850m ja laskeuduimme 1700 m Muktinahin kylään. Vuoristoissa vaelluksen raskaudesta kertovat kilometrejä enemmän nousumetrit. Niiden suhteen Annapurna Circuit tällä tahdilla tehtynä oli ihan kohtuullisen tasoinen vaellus, ei mielestäni mitenkään liian rankka. Vaelluksella ei myöskään ollut erityisen teknisiä osuuksia, siis kivisiä tai juurisia polkuja tai jyrkkiä paikkoja. Portaita nousimme jonkun verran. Verrattuna Alpeilla vaeltamiseen oli mielestäni jopa helppoa.
2. Mitä söitte?
Söimme vuoristokylien teetuvissa ja majataloissa. Ruoka oli yksinkertaista, kasvispainotteista ja menut samantyyppisiä joka paikassa: riisiä, nuudeleita, currya. Nepalin perussapuska on nimeltään dal bhat: siihen kuuluu riisiä, currya, laihaa linssikeittoa, pikkelssiä ja pappadam-leipä. Annapurna Circuitilla sai myös länkkäriruokaa kuten spagettia ja pizzaa. Aamiaiseksi oli kaurapuuroa, tsampa-tattaripuuroa, toastia tai munakasta. Momoja sai myös kaikkialla. Juomista mainittakoon kuuma tyrnimehu, jota sai ylempänä vuoristossa. Tyrnipensaita näkikin kasvamassa matkan varrella. Annapurna Circuitin varrella on paljon omenatarhoja, ja vaellus onkin tunnettu omenapiirakasta. Omaan makuuni nämä piirakat eivät kyllä olleet erityisen herkullisia… Yleisesti ruoka oli minusta hyvää, vaikkakaan ruokahalu ei aina korkean ilmanalan ja mahataudin kourissa ollut paras.
3. Missä majoituitte?
Annapurna Circuit ei ole erämäävaellus, emmekä majoittaneet teltoissa vaan vuoristokylien majataloissa. Majoituksissa oli kahden hengen huoneet ja sängyt, joissa oli peitot ja tyynyt. Meillä oli mukana lämpimät makuupussit, jotka tulivat kyllä tarpeeseen varsinkin ylempänä vuoristossa. Majatalot olivat aika simppeleitä, mutta yleensä jossain määrin lämmintä vettä sai lisämaksusta suihkua varten – vaikkakin välillä hanat olivat niin monimutkaisia käyttää, että suihkutteluinto lopahti siihen. Wi-Fi löytyi yleensä ainakin lisämaksua vastaan. Vessat olivat välillä kyykkyvessoja ja välillä länsimaisen tyylisiä. En mene enempää yksityiskohtiin, mutta sanotaanko, että yleinen käsitys siitä millainen on ”hyvä” ja ”siisti” vessa saattoi hieman matkalla muuttua.
4. Miten kuntosi riitti?
Kuntoni riitti erinomaisesti. Olin treenannut ehkä vähän liikaakin suhteessa reitin ponnisteluihin: noin 10h viikossa peruskuntoa ja lisäksi jonkin verran intervallijuoksua. Kunnon kohotuksessa varmaan olennaisin oli syksyn aikana tekemäni lähes viikottaiset porrastreenit Malminkartanon täyttömäellä, jossa ravasin portaita ylös ja alas parisen tuntia – tästä tuli sellainen 500-600 nousumetriä, mikä valmisti hyvin vaelluspäiviin. Olin tyytyväinen, että tuli treenattua, koska sairastelin vaelluksella, ja luulen että kuntoni auttoi jaksamaan niissäkin tilanteissa.
5. Oliko siellä kylmä?
Oli aika yllättävänkin kylmä! Päivällä oli lämmintä ja tarkeni ihan viimeisiä vaelluspäiviä lukuunottamatta paidassa ja housuissa, mutta heti iltapäivällä kun aurinko alkoi kadota vuorten taakse lämpötila viileni huomattavasti. Paksu untuvatakki, toppahousut ja talvimakuupussi eivät olleet yhtään liikaa majatalojen lämmittämättömissä huoneissa, joissa oli todella hytisyttävän kylmää.
6. Miten porukan ihmissuhteet kestivät raskaan reissun aikana?
Meillä oli mainio porukka, jonka huumori ja tsemppi kesti koko reissun ajan, kestäen lähes kaikkien sairastelut ja muut vastoinkäymiset. Itse olin introverttinä jännittänyt ryhmämatkailua, mutta lopulta ihana porukkamme oli yksi reissun parhaita anteja. Sain paljon tukea kun olin sairaana, mistä olen ikuisesti kiitollinen. Toki loppureissusta alkoi myös tuntua siltä, että yksinolokin olisi ihan paikallaan…
7. Miten jaksoit vaeltaa sairaana?
Yllättävän hyvin – vaikka se olikin aika raskasta, se oli myös itsensä ylittämisen kokemus. Olin tyytyväinen, että flunssasta ja mahataudista huolimatta vaelsin koko reissun ja nousin Thorong Lan solaan 5146 metrin korkeuteen. Vuoristotautia minulle ei onneksi tullut, vaikka toki korkeus tuntuikin viimeisinä vaelluspäivinä.
8. Mikä oli hienointa?
Ihanat vuoristomaisemat ja huippu porukka! Oli myös upeaa tutustua Nepaliin maana ja erityisesti Annapurnan alueen tiibetinbuddhalaiseen kulttuuriin. Annapurna Circuit on hieno yhdistelmä kulttuuria ja luontoa, ja siinä mielessä tosi erilainen kokemus kuin vaellukseni Euroopassa. Sydäntäsykäyttävää oli myös nähdä maailman korkeimpia vuorenhuippuja ja päästä itsekin huimaavaan yli 5000 metrin korkeuteen.
9. Mikä yllätti?
Ehkä lopulta Nepalin köyhyys yllätti eniten. Vaikka tiesinkin, että Nepal on todella köyhä maa, olin silti hämmentynyt, kun näin miten ihmiset laittoivat ruokaa avotulella, kovan fyysisen työn kumartamat kehot, painavia taakkojen, esimerkiksi lautojen tai heinäpaalien kantamisen otsalla olevan hihnan varassa ja yleisestä heikosta hygieniatasosta. Olin ehkä ajatellut, että Annapurnan alueelle vaellusturistien tuomat rahat olisivat edistäneet kehitystä alueella enemmänkin. Tietysti tämä auttoi myös ymmärtämään, että keräämämme varat kehitysyhteistyöhön ovat todella hyödyksi.
Voit vielä osallistua keräykseeni Nepalin nuorten ja vammaisten ihmisten hyväksi Taksvärkki ry:n, Kynnys ry:n ja Väestöliiton hankkeisiin tammikuuhun asti. Lahjoitatästä tai anonyymisti Mobile Paylla 23292.
Lue myös blogipostaukseni Viisi asiaa, joita Instagram ei kerro Annapurna Circuitista sekä Olenko valkoinen pelastaja ja muita pohdintoja aktiivisesta kansalaisuudesta