Kapua 2024 Nepal

Katmandun Unet

”Himalaja tarkoittaa kirjaimellisesti ”Lumen kotia”, ja siltä se tosiaan näyttääkin. Vuorten valkoisena, mustana, harmaana ja kaikkina sinisen sävyinä väreilevää sinfonista jylhyyttä. Vaikka vuoret näkisi tuhannetta kertaa, ne tuntuvat aina työntyvän esiin kuin jostakin toisesta todellisuudesta”- Tero Tähtinen, Katmandun Unet 2011

 

Uneksin aikanaan Nepalista ja Himalajan kaltaisista vuorista, saadessani maistiaisia sikäläisestä uskontokulttuurista ja maailmankatsomuksesta. Vuonna 2019 asuin väliaikaisesti Saksassa, tiibetinbuddhalaisessa keskuksessa.  Janosin itämaista kulttuuria tarinoineen länsimaalaisen naisen silmin! Sain kunnian tavata monia buddhalaisia lamoja Nepalista ja Bhutanista keskuksessa olon aikana.  Tähtisen pokkari löysi puolestaan tiensä muistoksi tuosta ajasta. Siniharmaakantinen kirja on kulkenut uskollisesti mukana tähän päivään saakka. Minulle kerrottiin, että tulisin huomaamaan nepalilaisten lamojen kohtaamisten vaikutukset vuosien kuluessa. En tiedä, otinko väitteen tosissani, mutta Nepal tuntui löytäneen minut Kapuan myötä vuosien jälkeen uudelleen.

Tuntuu samanaikaisen haikealta ja ihanalta todeta, että Kapua- vuosi on pian ohi. Silti, se on tavallaan vasta edessä! Vuoret ovat edessä ja kaikki se; minkä eteen on yrittänyt raivata aikaa päätyön ohella, haastaa oman epävarmuuden varainhankinnassa ja muistaa, miksi alun perin lähdin kapuamaan. Joskus epätoivon hetkinä tai flunssan kourissa toivoin, kunpa olisi vielä aikaa… Kunpa elämä ja varsinkin tämä vuosi ei valuisi hukkaan, vaan jäisi kestäväksi muistoksi. Kapua on ollut myös hieno ”tekosyy” käyttää lomat treenimaisemiin, muun muassa Espanjan korkeimmalla kaunokaisella, El Teiden teräväkärkisellä vuorenhuipulla, Ruotsin Lapissa helteen kurittamana rinkkaa kantaen, kuin Norjan vuoristoilmaa hengittäen pilvihattaroiden yllä. Polkujuoksuun on löytynyt uudenlaista intoa, ja se tulee jäämään osaksi arkea jatkossakin. Ryhtyessäni kapuamaan tosissani, on juoksu- ja porrasaskeleet ja ihmisen kokoiset kohtaamiset tuoneet syvää kiitollisuutta ja onnea tätä vuotta kohtaan!

En ole kohdannut kasvokkain sellaista kurjuutta ja köyhyyttä, mitä Nepal maineensa mukaan edustaa. En tiedä, olenko koskaan kohdannut yhtä rikasta kulttuuriakaan, mitä Nepal maailmanlaajuisesti edustaa. En ole vieraillut sen kaltaisissa kohteissa, joihin kanssa kapuajien kanssa keräämme parhaillaan euroja ja lähdemme paikan päälle. Valmistaudun sellaisuuden kohtaamiseen henkisesti omalla tavallani. Uskon myös fyysisen treenin auttavan kestämään henkistä haastetta reissussa.

Tähän mennessä isompien avustusmetrien sponsori, SaimaaHoliday (Oravi Village) on osoittanut tukensa pienellä, mutta merkittävällä tavalla tarjoamalla melontakalustoaan. Koloveden melontaretket ovat olleetkin mitä parhainta antia ja vastapainoa arkeen. Nurmeslainen Majatalo Pihlajapuu osti Kapua- luomuteet myytäväksi ja olen saanut viedä majatalon vieraita ihailemaan pohjoiskarjalaista luontoa. Opaspalkkiot ovat ohjautuneet Kapualle. Tällainen vuosi punoo muistoja tuoden ihmisiä ja seikkailuja yhteen. Tahdon välittää kaikille Ison Kiitoksen jokaisesta nousumetristä! Teidän ansiostanne tärkeää kehitystyötä viedään kohteisiin, joissa yhteisöt ja ihmiset saavat mahdollisuuden auttaa itse itseään.

Olen saavuttanut tähän mennessä 82% keräystavoitteestani. Se on enemmän, kuin olisin koskaan odottanut! Eniten olen nauttinut kapuamisessa saadessani tuntea iloa siitä, miten paljon enemmän olemme yhdessä. Vastavuoroisuus tekee ihmisistä onnellisempia, ja se on perustavanlaatuinen tarve elämän mielekkyyden kannalta. Annapurnan seikkailuun on enää hetki, mutta vielä on kavuttava. Vielä on valmistauduttava reissuun ja pidettävä kunnosta huolta. Vielä seikkaillaan vesillä ja koetaan erilaisia huiputtamisen hetkiä urbaanissa miljöössä. Improholistit, Joensuun Pakkahuone sekä Talentia (Pohjois- Karjala) tarjoavat käsikirjoittamatonta retkiriemua lokakuun harmauteen. Tarkemmat tiedot hyväntekeväisyys illan show- tapahtumasta on tarjolla Kapuan Tapahtumat- osiosta.

 

Antoisaa syksyä kaikille ja rohkeutta unelmien tielle!

 

 

23.9.2024 olivia_toivanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top