Kapua 2020 Nepal

Vuoristoleffoista apua reissutunnelman viritykseen

Tavoitteenani on maaliskuussa lopulta lähteä Kapua2020Nepal-keräykseemme liittyvälle Nepalin omakustennematkalle. Mikäli onnistun saamaan negatiivisen PCR-testin sopivana ajankohtana ennen lentoa. Muuten olen järjestänyt mm. työ-, koira-, vakuutus-, varuste-, matka- ja rokotusasiat mallilleen reissua varten.

Ulkomaanmatkailun oltua parin vuoden ajan tyystin tauolla on hyvä virittäytyä tunnelmaan kirjoja lukemalla ja kuuntelemalla. Viimeisimpänä kuuntelin Audiblesta Nepal – Culture smart! -kirjan ja Storytelistä Lotta Hintsan Elämäni vuoret. Jälkimmäisessä kiinnosti etenkin ylävuoristo-olosuhteiden yksityiskohtainen kuvaus, aivan kun olisin itse ollut Lotan matkassa. Ja jos olet aina miettinyt, miten jossain Himalajan rinteessä kakitaan, niin sekin selviää!

Ja tietysti on leffat! Esittelen tämänhetkisen TOP3-vuoristoleffalistani, olkaa hyvät!

The Summit of Gods on ranskalainen animaatio, joka perustuu japanilaiseen mangaan. Jo lähtökohta kiehtoo: nuori japanilainen toimittaja on näkevinään Katmandun kaduilla mystisen vuorikiipeilijän Habu Jojin, joka pitää kädessään George Mallorylle kuulunutta kameraa. Malloryhan kuoli Everestille vuonna 1924 ja on uumoiltu, että jos hänen kamerassaan ollut filmi kehitettäisiin niin selviäisi, saavuttiko hän parivaljakkonsa Irvinen kanssa huipun vai ei. Elokuva yrittää ymmärtääkseni vastata kysymykseen, miksi huipulle pitää kiivetä. Malloryn legendaarinen selityshän oli ”Because it’s there”.

Emme siis tiedä, valloittivatko Mallory ja Irvine Everestin vuonna 1924. Tiettävästi ensimmäiset huipulla olivat Edmund Hillary ja sherpa Tenzing Norgay vuonna 1953. Tapauksesta kertoo samana vuonna tehty the Conquest of the Everest -raina. Tässä on lapsuuteni lempilukemiston eli poikain seikkailukirjojen tunnelmaa. Koko ryhmä vaelsi varusteineen ensin 175 mailia (280 km) Katmandusta perusleiriin. Osa kantajista taivaltaa paljain jaloin. Nykyään matka alkaa tyypillisesti lentämällä Katmandusta Luklaan, josta suunnataan perusleiriin.

Ihan eri systeemillä mennään dokumenttifilmissä 14 Peaks – Nothing is impossible. Siinä nepalilaisen Nims Purjan tavoitteena on kiivetä kaikki kasitonniset 7 kuukauden sisällä. Nims saavuttaa tavoitteensa kirkkaasti nepalilaisen tiiminsä kanssa vastuksista välittämättä. Pointtina on, että ilman nepalilaisten apua ei juuri kukaan ammattilaisista saati kaupallisten retkikuntien osallistujista pystyisi saavuttamaan huippuja, mutta tätä ei useinkaan tarinoissa mainita. Nims vaikuttaa valloittavalta persoonalta. Esimerkiksi K2:n perusleirissä on masentunut tunnelma, kunnes Nims saapuu. Ensin juhlitaan, sitten suunnitellaan. Nimsin ryhmän työn ansiosta moni muukin onnistuu huiputuksessa.

Elokuvia katselemalla pääsee helposti Himalajan maisemiin ja patikan tunnelmiin. Autenttista kokemusta lisää samanaikainen makuupussin ja retkieväiden testailu. Kaverini tietävät, että kun kaivan repustani Snickers-patukan, on tosi kyseessä. Mikä on sun suosikki haastavissa oloissa?

Lue lisää Kapuasta ja vipsauta keräystililleni vitonen, jos siltä tuntuu: https://kapua.fi/osallistuja/annikka-anni-kalliokoski/

9.2.2022 Annikka Kalliokoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top