Oma Kapua Kilimanjaro -kampanjan vapaaehtoiset suomalaiset matkasivat elokuussa Somaliaan tutustumaan, kuinka kerätyillä varoilla edistetään äitiysterveyttä sodan jälkeistä jälleenrakennusvaihetta elävässä maassa. Kampanja huipentui Afrikan korkeimmalle vuorelle, Kilimanjarolle (5895 m) kapuamiseen.


– “Lähtiessäni mukaan projektiin hyppäsin itselleni tuntemattomaan maailmaan. En ollut ennen osallistunut vastaaviin kehitysyhteistyöhankkeisiin, saati käynyt paikan päällä niihin tutustumassa. Oma Kapua Kilimanjaro -projektissa pääsin avartamaan omaa maailmankuvaani, iloitsee tiimin jäsen Antti Puro.


Kapua-tiimin rohkeat maailman muuttajat aloittivat keräyksen jo ennen koronapandemian puhkeamista. Viimein elokuussa 2022 tiimi pääsi tutustumaan Suomen Somalia-verkoston Hiil Hooyo -äitiysterveyshankkeeseen itäisen Afrikan Somalimaassa.

“Oli hienoa nähdä, kuinka pitkäaikaisella ja systemaattisella kehitysyhteistyöllä rakennetaan paikallisille organisaatioille valmiuksia parantaa elämän laatua.”


– “Somalimaassa oli hienoa nähdä, kuinka pitkäaikaisella ja systemaattisella kehitysyhteistyöllä rakennetaan paikallisille organisaatioille valmiuksia parantaa elämän laatua. Paikan päällä käytyäni ymmärrän, että hankkeemme on osa laajempaa ja pitkäaikaisempaa kokonaisuutta. Yksi hanke ei vielä muuta elämän laatua laajasti, mutta kaikki hankkeet yhdessä vaikuttavat jo selvästi. Uskon, että kehitysyhteistyössä saadaan vaikuttavia tuloksia vain, jos työllä on vahva paikallinen tuki. Meidän tukema hankkeemme oli selvästi sellainen, jolla oli paikallinen omistajuus,” Antti Puro jatkaa.


Koronapandemia viivästytti matkalle pääsyä kahdella vuodella ja hankaloitti varojen hankintaa, sillä muun muassa tapahtumia keräyksen edistämiseksi ei juuri voitu järjestää. Keräyspotti kohosi tästä huolimatta merkittäviin lukemiin, lopullisen keräystuloksen ollessa 12 781 euroa.


Kapuajien keräämillä varoilla Suomen somalidiasporan perustama Somalia-verkosto tukee paikallisia kumppaneitaan äitiys- ja lapsiterveysasemien henkilöstön kouluttamisessa ja tiedon lisäämisessä yhteisöissä raskaudenaikaisen seurannan ja terveysasemilla synnyttämisen merkityksestä äitiys- ja lapsiterveydelle ja äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä. Hankkeessa nostetaan esiin myös vammaisten äitien ja lasten yhtäläisiä oikeuksia terveyteen ja terveydenhuoltoon.

Kapuajien keräämillä varoilla edistetään äitiysterveyttä Somalimaassa.


– “Kapuajat tekivät mahtavaa työtä varainkeruussa ja toivat näkyvyyttä tärkeille aiheille! Oli ilo tarjota mahdollisuus tutustua äitiysterveystilanteeseen ja äitiysterveyttä parantaviin toimiin Somalimaassa. Toivon, että kapuajat ammentavat kokemastaan ja pystyvät lisäämään yleistä ymmärrystä sekä kehittyvistä maista että kehitysyhteistyöstä eri yhteyksissä, toteaa Maiju Korpela Suomen Somalia-verkostolta.


Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty yli miljoona euroa oikeudenmukaisemman maailman puolesta noin 300 vapaaehtoisen voimin.


Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Kapua, 050 440 5534, suvi@kapua.fi

Lisätietoja järjestön kehitysyhteistyöhankkeista:

https://www.somaliaverkosto.fi/fi/kehitysyhteistyo/
https://www.facebook.com/somaliaverkosto

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top