Oma Kapua 2020 Nepal

Tahtoisin tehdä jotain hyvää

Australiassa palaa, Lähi-Idän tilanne kiristyy taas, uusi pakolaisaalto on ovella, ääriliikkeet voimistuvat, vihapuhe yltyy. Tämä kaikki vyöryy päällemme päivittäin joka suunnasta. Toisaalta ihmiskunta ei ole koskaan voinut niin hyvin kuin nyt. Lapsikuolleisuus, äärimmäinen köyhyys ja aliravitsemus ovat vähentyneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, suurin osa maailman lapsista oppii lukemaan, ja väkivalta on kaikesta huolimatta vähentynyt.

Positiivinen kehitys ei ole sattumaa, vaan se on päämäärätietoisen toiminnan tulosta.  Maailmassa, jossa tieto on muutaman klikkauksen päässä lähes kaikkien ulottuvilla ja henkiset välimatkat lyhyemmät kuin koskaan, on erityisen tärkeää kohentaa kaikkein köyhimpien elinoloja. Se on myös paras keino vähentää turhaa toivoa paremmasta elämästä toisaalla.

Tämän vuoksi haluan olla mukana kehitysyhteistyössä. Tukea paikallisia projekteja, joiden tavoitteena on parantaa huonoimmassa asemassa olevien elinoloja. Heidän keskuudessaan pienetkin teot voivat olla hämmästyttävän suuria ja kauaskantoisia.

Nepalissa lähes kaikki lapset aloittavat koulun ja oppivat lukemaan. Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että vain liian pieni osa heistä jatkaa yläkouluun. Erityisesti tyttöjen koulutie katkeaa usein jo murrosiän koittaessa. Syyt koulunkäynnin keskeyttämisen taustalla ovat moninaisia, mutta usein hyvinkin helposti ratkaistavissa.

Yksi merkittävimmistä syistä nepalilaistyttöjen koulunkäynnin loppumiseen kuukautisten alkaessa on koulun yhteiskäymälä tai kunnollisen vessan puuttuminen kokonaan. Kuukautiset ovat Nepalissa edelleen tabu, ja joillain alueilla nainen saatetaan eristää yhteisöstä vuotopäivien ajaksi. Jos koulussa ei ole kunnollista vessaa, voi koulunkäynnistä tulla mahdotonta. Viikon poissaolo kerran kuukaudessa vie nopeasti jälkeen muiden tahdista.

Tässä Oma Kapua Nepal –hankkeessa keräämme rahoitusta Taksvärkki ry:n tukemaan paikallisen ECCA- järjestön (Environmental Camps for Conservation Awareness) toimintaan, jonka tavoitteena on oppilaskuntatyön avulla parantaa koulunkäynnin edellytyksiä. On paljon näyttöä siitä, että erityisesti tyttöjen ja naisten sivistystason nostaminen on tärkeä askel kohti yhteisön parempia elinoloja.

Yhdessä maailman köyhimmistä maista pienelläkin summalla voi saada paljon hyvää aikaan. Olethan mukana meidän matkassa tekemässä hyvää!

 

12.1.2020 Johanna Tuukkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top