Minne ollaan matkalla?
Yhdessä suosikkitv-ohjelmassani, Ylen hengaillaan sohvamatkustetaan lauantai-iltana eri puolille maailmaa. Arvuutellaan nyt vähän tässä Hengaillaan-ohjelman tyyliin – Minne ollaan matkalla, kaupunkia haetaan:
Oikea vastaus on Dušanbe, Tadžikistanin pääkaupunki. Tänne ollaan matkalla syyskuussa. Kapua-tiimi lähtee reissulleen Dušanbesta, jossa tutustumme ensin paikallisten järjestöjen työhön sekä vierailemme paikassa, jossa kehitysyhteistyöllä kerättyjä varoja tarvitaan.
En tiennyt Tadžikistanista mitään ennen kuin lähdin mukaan Kapua-tiimiin. En edes tuota pääkaupungin nimeä – Dušanbea. Tadžikistanin pääkaupunki Dušanbe on noin hieman alle miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee laaksossa vuorten ympäröimänä. Sen nimi tarkoittaa tadzikiksi maanantaita viitaten alueella aikoinaan pidettyihin maanantaimarkkinoihin. Dušanbe on yhdistelmä perinteitä ja modernisuutta. Neuvostoaikainen arkkitehtuuri muistuttaa menneisyydestä, mutta nykyään kaupungista löytyy paljon uusia rakennuksiakin. Keskeinen paikka on Rudakin puisto, jossa on 165 metrinen lipputanko. Puistossa on myös Ismoil Somonin patsas, jota pidetään symbolina menneistä suuruuden ajoista.
Tadžikistanin naapurimaat ovat Uzbekistan, Kirgisia, Kiina ja Afganistan. Tadžikistanin historia on pitkä ja monivaiheinen. Se itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991, mutta sen kulttuuriset juuret ulottuvat syvälle muinaisiin persialaisiin sivilisaatioihin. Tadžikit puhuvat tadzikkiä, joka on läheistä sukua farsille. Islam on maan pääuskonto, mutta perinteissä ja tavoissa näkyvät myös Keski-Aasian historia ja paikalliset vaikutteet. Tadžikistanissa asuu reilu 10 miljoonaa ihmistä.
Tadžikistan on pääosin vuoristoinen. Maan korkeimmat huiput kohoavat yli 7 000 metrin korkeuteen. Kapua-tiimin kanssa tulemme tekemään 66 kilometrin pituisen vaelluksen Fann-vuoristoon, joka sijaitsee Länsi- Tadžikistanissa. Se on osa Zarafšan-vuoristoa, joka kuuluu suurempaan Pamir-Alai-vuorijonoon. Alueen korkeimmat huiput kohoavat yli 5000 metrin korkeuteen, ja näistä vaikuttavin on Chimtarga, joka nousee 5489 metriin.
Fann-vuoristo on tunnettu lukuisista vuoristojärvistään. Näitä tulemme vaelluksellamme näkemään useita. Tulemme kapuamaan yhden suosituimmista reiteistä, joka alkaa Alaudin-järviltä ja jatkuu Chimtarga-solan kautta Kulikalon-järville. Reitin kerrotaan olevan haastava, mutta tarjoavan henkeäsalpaavia maisemia koko matkan ajan. Reitin varrella on myös paikallisia kyliä ja samalla siis mahdollisuus tutustua tadžikistanilaiseen elämäntapaan. Ylipäätään Fann-vuoriston alueella on vanhoja karavaanireittejä, jotka yhdistävät sen muinaiseen Silkkitiehen.
Tadžikistan ja sen pääkaupunki Dušanbe ovat aika harvoin esillä matkakohteina. On jännittävää päästä matkustamaan tähän minulle tuntemattomaan maahan. On myös inspiroivaa olla osa Kapua-tiimiä, jolla on yhteinen päämäärä tukea Tadžikistanissa heikommassa asemassa olevia ja edistää tasa-arvoa❤️