Miksi Sari kapuaa?
Täytän pian 50 vuotta ja haluan tehdä tästä juhlavuodestani merkityksellisen. Hulppeita bileitä ei kuitenkaan ole tarjolla. Sen sijaan tarjoan itselleni – ja sinulle – mahdollisuuden olla mukana tekemässä hyvää.
Vapaaehtoistyö eri muodoissaan on lähellä sydäntäni. Olen mukana ystävätoiminnassa, olen käynyt lukemassa palvelutaloissa ja toiminut saattajana lääkärikeikoilla, vetänyt kirjoitusryhmiä, antanut tukea fb-ryhmien kautta… Tänä vuonna halusin kokeilla jotain uutta.
Kapua – minunlaiseni tapa tehdä hyvää
Kapuan ilmoitus tuntui puhuttelevan juuri minua: Kapua kerää varoja kehitysmaiden tukemiseksi kiipeämällä maailman vuorille. Viime vuosina olen tehnyt melkoisen matkan itseeni ja valloittanut monet sisäiset vuoret, joten hetki tuntui sopivalta fyysisemmälle matkalle ja oikean vuoren valloitukselle. Innostuin ajatuksesta, että valmistautuessani tähän koitokseen, voin samalla tehdä hyvää.
Joulukuussa sain iloisen uutisen: minut oli valittu kapuajaksi! Tammikuussa ryhmällämme oli ensimmäinen tutustumis- ja koulutusviikonloppu, joka kokosi yhteen joukon erilaisia ihmisiä eri puolilta Suomea. Ensimmäisenä yönä hain unta pitkään, taisi uni olla levotonta meillä kaikilla… Hyvin nukuttu seuraava yö kertoi, että tiesin olevani oikeassa paikassa. Ja oikeassa seurassa. Kuten Kapuan sivuilla sanotaan, ”Kapuajat ovat tavallisia ihmisiä, joita yhdistää halu tehdä hyvää, edistää globaalia oikeudenmukaisuutta ja kokeilla omia rajojaan.” Olen ylpeänä osa tätä joukkoa. Kapuamiseni on vasta alussa, varainkeruu aloitettu ja lisäsuunnitelmia työn alla. Tähtäimessäni on vähintään se jokaisen henkilökohtainen tavoite: 4550 € eli yhtä suuri määrä euroja kuin metrejä kavuttavana Das Rashenin huipulle ensi marraskuussa.
Mitä odotan Kapua-vuodelta?
Vuoren kuva silmissäni toivon muuttuvani sohvaperunasta takaisin aktiiviliikkujaksi. Toivon elämääni uusia ihania ihmisiä, mahtavia yhdessä koettuja hetkiä yhteisen tavoitteen hyväksi. Toivon, että tietoisuus kumppanijärjestöjen – Kynnys ry, Väestöliitto ja Taksvärkki ry – tärkeästä toiminnasta lisääntyy, ainakin ystäväpiirissäni. Toivon, että mahdollisimman moni saa tietoa kehitysyhteistyöstä ja sen tarpeellisuudesta. Kyllä, kotimaassakin tarvitaan apua. Sitä toimintaa jatkan edelleen, ja kaikki kumppanijärjestötkin tekevät paljon työtä kotimaassa. Hyvinvointivaltiossa ei kuitenkaan ole sellaista äärimmäistä köyhyyttä, josta köyhimpien kehitysmaiden köyhät kärsivät. Erityisesti tyttöjen ja naisten asema vaatii paljon parannuksia. Vuoden 2019 Kapua-apu kohdistuukin erityisesti Etiopian ja Malawin naisten ja tyttöjen sekä vammaisten aseman parantamiseksi.
Miten sinä voit auttaa?
Minulle on myös tärkeää, että pääsen paikan päälle katsomaan, mihin varoja käytetään. Etiopiassa pääsemmekin tutustumaan Kynnys ry:n toimintaan. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että jokainen kapuaja maksaa matkansa itse. Motiiveistamme kertoo varmasti sekin, että olemme jokainen valmiita laittamaan tähän projektiin paitsi aikaamme myös ison summa rahaa. Minulle matka on 50-vuotislahja itselleni.
Nyt haastan sinut tekemään kanssani hyvää! Klikkaamalla keräyssivuni (tai kenen tahansa kanssakapuajani!) Lahjoita-painiketta voit tukea Kynnys ry:n, Väestöliiton ja Taksvärkki ry:n toimintaa. Pienetkin summat auttavat. Sinulle pari lattea lähikahvilassa on pieni juttu, mutta viidellä eurolla vammainen nainen saa yhden päivän elämäntaitokurssin. Autathan sinäkin?
Yksin saamme aikaan paljon, mutta yhdessä vielä enemmän. Siksi Sari kapuaa.