Kapua 2019 Etiopia

Euroopasta Etiopiaan

Kirjoitan tätä tekstiä Hullissa, Englannissa. Osallistun kansainväliseen esittävien taiteiden verkoston tapaamiseen, jossa aiheena on tänä vuonna inklusiivisuus. Miten mahdollistaa esteettömyys ja saavutettavuus, paitsi taiteen alalla, myös laajemmin yhteiskunnassa. Sillä kuten taide on elämää, on elämä taidetta…Taiteen saavutettavuus on paitsi ymmärrystä taiteen kokemisen laajoista mahdollisuuksista, myös tekoja luovan tekijyyden vahvistamiseksi.

Miten tämä liittyy Kapuaan, varainkeruuseen ja vuorelle kiipeämiseen?  Ilman tutustumista Kynnys ry:n toimintaan ja loistaviin asiantuntijoihin, oma ymmärrykseni ja näkökulmani paitsi saavutettavuuteen, myös vammaisuuteen olisi huikean paljon kapeampi ja rajoittuneempi. Syvempi perehtyminen käynnistyi 2016, kun tuotin DiDa-festivaalia yhteistyöverkostolle, johon kuuluivat mm. Kynnys ry, Kulttuuria kaikille palvelu ja Tukilinja. Disability Art and Action -festivaali järjestettiin Helsingissä ensimmäistä kertaa, kaikkien esiintyvien taiteilijoiden ollessa omakohtaisesti vammaisuuden kokeneita. Yhteistyöhön verkosto oli innostanut mukaan mm. Ateneumin, Kansallisteatterin ja Kiasman.

Kapua 2019 kerää varoja Etiopian naisten hyvinvointiin, arjen tasolla, mahdollistaen laajempaa rahoituspohjaa mm. naisten yrittäjyyden tukemiselle. DiDa-festivaali osoitti osaltaan minulle, kuinka itsenäisyys ja riippumattomuus mahdollistavat omannäköisen elämän, voimistavat omaa ääntä ja tuovat välineitä luovuudelle sen lukuisissa muodoissaan. Taide oli festivaalin esiintyjien, mutta myös monen taustatoimijan ammatti ja toimeentulo, arjen merkityksellinen elementti ja voiman lähde. Saavuttaakseen tasavertaisen aseman moni heistä on kuitenkin joutunut ja joutuu yhä, kapuamaan vähintään henkisesti, mutta usein myös fyysisesti vuorille, maastossa, joka muille saattaa näyttäytyä tasamaastolta.

Kapua 2019 Etiopia on minullekin fyysisen matkan lisäksi henkinen vaellus. Haasteena on muotoilla yksilölliset kutsut työhön, jossa yhdistyvät itselleni tärkeät aiheet, kuten ihmisoikeudet, naisten asema ja kehitysyhteistyö. Miten vakuuttaa, etttä pieniltäkin tuntuvilla teoilla on merkitystä, että vaikutuksia syntyy vain pitkäjänteisin ja kestävin ratkaisuin? Ja että kukaan ei luo maailmaa yksin, vaan yhdessä tehden syntyy meille kaikille miellyttävämpi yhteiskunta, kuten kynnysläiset sanovat; ei mitään meistä ilman meitä. Kukaan kapuajista ei tee tätä hanketta yksin, vaan yhdessä muiden kanssa. #ietmhull

31.3.2019 Mervi Leivo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top