Vapaus ja vapaaehtoisuus

Kirgisian kansallislaulu kertoo lumihuippuisten vuorien ja arojen kuvaavan hyvin kirgisialaista sielua. Kuinka lukemattomat vuosisadat esi-isät ovat eläneet
Ala-Too vuoristoalueella (Tien Shan).

Kertosäe kehottaa pyrkimään vapauteen, onneen/menestykseen ja kehitykseen. Kohtalo on omissa käsissä.

Voisin kuvitella että sisällöltään laulussa kuvataan hyvin samantapaisia tuntemuksia kuin meidän omassa kansallislaulussamme. Tai niinkuin hyvin monissa.

Saimaloo-kalliopiirroksista mureni iso osa lähes täsmälleen kuusi vuotta sitten (20.7.2011) tapahtuneessa maanjäristyksessä
Saimaloo-kalliopiirroksista mureni iso osa lähes täsmälleen kuusi vuotta sitten (20.7.2011) tapahtuneessa maanjäristyksessä

Vapaus auttaa selviämään monista muista hankaluuksista

Matkustamme Kirgisiaan, minulle ennestään tuntemattomaan maahan. Kansana kirgiisit itsenäistyivät 6.9.1991. Syntyi kansallisvaltio Kirgisia. He ovat siis vapaita ja saavat päättää omista asioistaan. Neuvostoliiton raunioille jäi vain vähän kunnossa olevia asioita joista päättää. Infrastruktuuri on rakennettava uudestaan. Köyhyys jäytää maatalousvaltaista maata (tilastossa 184 – köyhin Keski-Aasian maista). Ympäristöongelmat vaivaavat. Yhteiskunnan rakenteet ovat keskeneräisiä. Köyhyysrajan alapuolella elää 32% väestöstä.

 Maailmassa asuu ihmisiä

Kirgisialaisia (5,7milj) on suurinpiirtein saman verran kuin meitä suomalaisia (5,5milj). Kun me itsenäistyimme 1917, tuli Kirgisiasta 1918 osa Neuvostoliittoa. Paimentolaisista tuli Stalinin käskystä maanviljelijöitä ja tehdastyöläisiä. Maanviljelyksen kastelujärjestelmät aiheuttivat maaperän suolaantumista ja ylilaiduntaminen on aiheuttanut sen että 60% maasta kärsii eroosiosta. Kaivosteollisuus taas päästää jätevesiä huonosti puhdistettuina luontoon. – Meiltä löytyy sieluunkäyvää kokemuspohjaa tämän ymmärtämiseen.

Itsenäistymiskehitykseen liittyy paljon erilaisia vaiheita, mutta köyhyys vaikeuttaa kaikkea. Lieveilmiöt lisääntyvät kun on ihan normaalia että ihminen pyrkii johonkin parempaan, kaikkien keinot vaan eivät ole sopivia ja hyväksyttäviä.

Mutta suurin osa ihmisistä on tavallisia.

Kun nuorena tyttönä läksin ensimmäisiä kertoja ulkomaille isäni ihan vielä viimeiseksi muistutti: “Minna – muista että maailmassa asuu ihmisiä”. Sen olen sittemmin aina yrittänyt muistaa. Suurin osa haluaa vain elää tavallista, rauhallista elämää, tehdä työtä ja kokea onnea.

Henkilökohtainen vapaus

Me suomalaiset olemme tottuneet perustuslakimme mukaiseen vapauteen ja ymmärrämme sen hyvin tärkeäksi. (Perustuslaki ) “Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

 Meidän kulttuurimmekin tukee varsin hyvin henkilökohtaista vapautta ja parhaillaan olemme maamme uudistusten yhteydessä miettineet henkilökohtaisen vapauden loukkaamattomuutta.

Projektit avustuskohteissa Kirgisiassa ja Nepalissa pyrkivät parantamaan erityisesti naisten, tyttöjen ja vammaisten tilannetta. Vapautta me emme heille voi viedä. Me autamme keräämään resursseja joilla näiden asioiden hyväksi toimivat paikalliset yhteisöt voivat toimia pyrkiessään tavoitteisiinsa.  Mitä vähemmän on resursseja jaettavaksi, sitä huonommin tulevat kohdelluiksi ne ryhmät joilla ei ole vapautta toimia itsenäisesti.

Käymme tutustumassa työhön, jota Kynnys ry:n tukemat järjestöt tekevät. Ihmisten tukeminen oman ympäristönsä toimijoiden kautta antaa pitkäaikaisia tuloksia.

Meidän vierailuamme varten on järjestetty mielenkiintoinen ohjelma.

5.8. Vammaisjärjestöjen organisoima muotinäytös ja valokuvanäyttely, iltapäivällä vierailu kahdessa järjestössä

6.8. Vierailu lasten kuntoutuskeskuksessa, seinien/lattian maalausta

Siirtyminen Karakoliin

8.8. Vierailu lasten kesäleirillä vuorilla

 Ajattelette ehkä että matkailu ihmettelemään toisten köyhyyttä ei tuota mitään hyvää. Minä kuitenkin kysyn: olisiko parempi että tekisimme ryhmämatkan etelän lomakohteeseen kun kuitenkin haluamme matkustaa? Minusta silmät kannattaa avata vaikka näkymä olisi pelottava.

Matkailu Kirgisiaan on mitä parhainta apua myös elvyttämään matkailua. Neuvostoliiton aikaan Kirgisian alue oli suosittu matkailukohde luonnon kauneuden ja vaelluskohteiden vuoksi, miksi se ei voisi olla sitä uudestaan? Nyt kun me näytämme teille tien, voitte tukea näitä Kynnys ry:n kehitysyhteistyökohteita lahjoittamalla tästä vaikka sen pullakahvin verran meidän vapaan maamme ulkoministeriön tukemaan kohteeseen ja nukkua yönne harvinaisen hyvin.

Lisäksi teidän kannattaa tutkia seuraavaa matkaanne Kirgisiaan. Mandala Kirgisia   Kilroy travels Kirgisia,

KG_009_large

Kuvat ovat vapaasti ladattavia CIA:n The World Factbook-julkaisuja

 Lähteinä käytetty BBC Country Profile, CIA The World Factbook ja Globalis.fi. Tiedoissa oli jonkun verran ristiriitaisuuksia ja niissä olen valinnut Suomen YK-liiton Globaliksen tiedot – kyseessä on lähinnä vuosiluku-eroja.

1 ajatus aiheesta “Vapaus ja vapaaehtoisuus”

  1. Helena Rantasuo

    ”Maailmassa asuu ihmisiä” Hieno moniulotteinen matkaohje ja näkemys sekä maailmasta että matkustamisesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top