Vuonna 2015 syntyvän lapsen tulevaisuuden näkymiin vaikuttaa suuresti mihin päin maailmaa he sattuvat syntymään. Esimerkiksi bolivialaisen vauvan riski kuolla ennen viidettä ikävuotta on noin kymmenkertainen verrattuna suomalaiseen vauvaan. Boliviassa noin 50 lasta tuhannesta kuolee ennen viidettä ikävuotta kun Suomessa vastaava luku on neljä. Yksinkertaistettu vertaus Suomeen: jokaisesta suomalaisesta esikouluryhmästä yksi elävänä syntynyt lapsi olisi kuollut jo ennen eskarin alkua.
Aliravitsemuksesta Boliviassa kärsii 16 prosenttia väestöstä ja maaseudulla asuvista alle viisivuotiaista tytöistä jopa 30 prosenttia. Paikallinen machokulttuuri ja poikien parempi arvostus näkyy muun muassa siten, että aliravitsemus on yleisempää pienten tyttöjen kuin poikien keskuudessa. Suomessa väestön ravitsemusongelmat liittyvät lähinnä liian suureen energian saantiin tai liian yksipuoliseen ruokaan.
Bolivian maaseudulla on puhdasta vettä noin 76 prosentilla väestöstä, kaupungeissa puhdasta vettä on tarjolla 97 prosentille väestöstä. Suomessa kumpikin lukema on sata. Viemäröinti ja käymälä on käytettävissä vain joka toisella bolivialaisella. Meillä esimerkiksi koulun vessa on itsestään selvyys, mutta sen puute Boliviassa haittaa erityisesti tyttöjen koulun käyntiä ja lisää turvattomuutta maassa, jossa lapsikaappaukset ja ihmiskauppa ovat tunnettu ilmiö.
Tässä muutamia syitä, jotka kannustavat minua auttamaan. Koska meille on sattunut huomattavasti isompi läjä nallekarkkeja ilman mitään erityistä syytä. Ei siksi että olisimme jotenkin parempia kuin muut. Itse asiassa olemme ihan samanlaisia ihmisiä: huoli perheestä, lapsista ja vanhuksista, terveydestä ja toimeentulosta yhdistää meitä kaikkia ympäri maailman. Autan siksi, että voin…
Viattomien Lasten päivän iltana sinäkin voit auttaa: 28.12.2015 klo 18 on Bolivian matkan musiikilla ja kuvilla höystetty muisteluilta Suonenjoen seurakuntakodilla yhteistyössä Suonenjoen evankelisluterilaisen seurakunnan ja Milja Markkasen musiikkioppilaiden kanssa. Ohjelmamaksu on 10 euroa ja se menee kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen hyväksi lyhentämättömänä.
Lähteenä on käytetty Globalis-sivustolla julkaistuja tilastoja ja Boliviasta Planin työntekijöiltä saatuja tietoja. Useimmat luvut on saatu YK:n tietokannoista tai YK-järjestöiltä.