Jyväskylä +27, Lilongwe +28. Juuri nyt Keski-Suomessa on yhtä lämmintä kuin Malawissa. Hikikarpaloita pyyhkiessäni ajattelen, että antaa paahtaa vaan. Meillä helle on harvinaista herkkua enkä erityisemmin nauti siitä, mutta nyt on hyvä syy siedättää kroppaa kuumuuteen.
Kun syksyllä lähden Kapua-ryhmän kanssa kohti Kaakkois-Afrikkaa, siellä ei ole tietoakaan ilmojen viilenemisestä, vaan päinvastoin. Syys-lokakuussa on odotettavissa, että tulijaa tervehtii yli 30 asteen subtrooppinen lämpöaalto ennen sadekautta.
Odotan kohtaamista aidon Afrikan kanssa. Edessä on outoja nimiä ja tuntemattomia taipaleita. Koneemme laskeutuu Lilongween, joka on Malawin pääkaupunki. Sieltä jatkamme kohti pienempiä kaupunkeja ja kyliä tutustumaan Kapuan kumppanuusjärjestöjen ja kehitysyhteistyön arkeen ruohonjuuritasolla.
Salimassa vierailemme Taksvärkin kohteissa ja Dedzassa on vuorossa katsaus Väestöliiton hankkeisiin. Reilun parin viikon aikana retki etenee Domween, Liwondeen ja Mount Mulanjeen ja lopulta Blantyren kautta paluumatkalle.
Tätä kirjoittessani matkan alkuun on aikaa neljä kuukautta ja kuusi päivää. Kevät on hujahtanut sukkelaan ja syksy tuntuu jo hengittävän niskaan, vaikka juhannuskin on vasta suunnitteilla.
Ajatukseni poukkoilevat tulevaan matkaan jatkuvasti. Tehtävälista on pitkä. Täytyy hankkia varusteita, rokotuksia ja vakuutuksia. Kuntoa pitää kohottaa ja kassaa kartuttaa. Muista se ja tee tuo.
Yleensä en pode matkajännitystä, mutta nyt takaraivossa tykyttää. Tavallisesta hupireissusta poiketen Malawin matkaan liittyy enemmän vastuuta, sillä olen sitoutunut vapaaehtoistyöhön ja kerään rahaa Kapuan hyväntekeväisyyspottiin. Malawi-tiimimme tavoite on kerätä 6004 euroa per pää. Se on melkoinen summa kerättäväksi oman arkityön lisäpuhteena, ainakin kaltaiselleni freelancerille, jonka tulot ovat säännöllisen epäsäännöllisiä. Olenkin vitsaillut, että tämä talkootyö on niin kallis harrastus, että täytyy hankkia sivutyö. Tarjouksia otetaan vastaan ;)
Urakkaa keventää se, että rahoilla on harvinaisen hyvä osoite. Kehitysmaiden tytöissä ja naisissa on paljon potentiaalia positiiviseen muutokseen.
Meidän Malawi-tiimin huippuporukka on jo rikkonut 40 000 euron rajapyykin ja keräystavoite lähenee puoliväliä. Itselläni varainkeruu etenee tasaista tahtia. Kasassa on nyt 30% tavoitteesta ja toukokuussa menee 2000 euroa rikki. Enemmänkin saisi olla, mutta minkäs teet. On vaikea ennustaa, mikä saa ihmiset liikkeelle ja kukkaron nyörit auki.
Parhaani olen tehnyt ja menen ilolla eteenpäin. Helmikuussa järjestin ystävänpäivän tempauksen kauppakeskus Forumissa. Maaliskuussa oli naistenpäivän keskustelutilaisuus, jonne sain puhujaksi meppi Henna Virkkusen. Pääsiäisenä askartelin somisteita ravintola Le Qulkuriin. Olen myös myynyt Kapua-lakuja ja käynyt puhumassa ihmisille keräyslippaan kanssa. Ai niin ja kirppispöydän tuotot ovat vielä tilittämättä.
Viimeisin vetoni on Facebookissa pyörivä huutokauppa Mestarit tekee hyvää. Ensimmäisen maailmanmestarin, vammaisratapyöräilijä Ulla Kuljun lahjoitus tuotti Kapua-keräykselle 200 euroa. Panokset kasvavat, sillä parhaillaan myynnissä on rallimestari Tommi Mäkisen ja Toyotan antama kutsuvieraspaketti.
Olen tosi iloinen, että Mestarit-kampanja lähti liikkeelle. Jos ei nyt vielä huimaan lentoon, niin sellaiseen nousukiitoon, että voi jo pikkasen tuulettaa!
Mihin Kapua-vuosi vielä viekään? Luvassa on varmasti lisää hikeä ja huimia hetkiä. Tiedätkö muuten, mikä tuuppaa tätä talkoolaista eteenpäin? Se, että saan tukea tutuilta ja tuntemattomilta. Tervetuloa mukaan peukuttamaan matkaani!
Aurinkoisin terveisin kapuaja Mervi.
(Valokuvat ovat Malawista Kapuan arkistosta vuodelta 2010.)