Mitä olen saanut ?

Malawi 2018
Mitä olen saanut?

Kun Kapua 2018 Malawi -tiimiin haettiin vapaaehtoisia hyväntekijöitä ja seikkailijoita, joilla on halu parantaa maailmaa ja osallistua Kapua-triathloniin Malawissa, myöhästyin. Sain kuitenkin uuden mahdollisuuden joulukuussa 2017 jolloin pääsin peruutuspaikalle mukaan tähän (jo tässä vaiheessa) matkaan. Tämä matka on muokannut jo nyt minua sekä psyykkisesti että fyysisesti ja tulee varmasti matkan aikana vielä muokkaamaan lisää. Me Kapuajat keräämme vuoden ajan varoja suomalaisten järjestöjen (Taksvärkki, Väestöliitto ja Kynnys) toteuttamaan kehitysyhteistyöhön, jolla edistetään tyttöjen ja naisten kouluttautumista ja oikeuksien toteutumista kyläyhteisöissä Malawissa.
Milken-instituutin (Yhdysvaltalaiseen George Washingtonin yliopistoon kuuluva) tekemässä, 24:ää Saharan eteläpuolisen Afrikan maata käsittelevässä tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten vedenkanto jakautuu sukupuolten välillä. Noin 13,5 miljoonaa naista ja 3,4 miljoona lasta, pääosin tyttöä, on näissä tutkimuksissa maissa vastuussa vedenkannosta, pelkkä hakumatka voi kestää yli puolituntia. Tutkimuksen mukaan aikuiset naiset ovat yleisimpiä vedenhakijoita. Jos ja kun lapset ovat vastuussa vedenkannosta, he ovat 62 prosenttisesti tyttöjä. Vedenhaku on tietenkin poissa koulussa vietetystä ajasta. Sen lisäksi, että se vie aikaa ois koulusta, se voi myös vahingoittaa terveyttä monin tavoin esim. aiheuttamalla niveltulehduksia. Tämän lisäksi tytöt ja naiset ovat seksuaalisen väkivallan uhassa, varsinkin jos vedenhakumatka on pitkä tai seudut syrjäisiä. Malawissa joka toinen tyttö avioituu alle 18- vuotiaana, jotka jopa 12-vuoden iässä. Tyttöjen elämää varjostavat väkivalta, lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet, korkea äitikuolleisuus ja heikot koulutusmahdollisuudet.
Tutkimuksen mukaan tärkeä tekijä muutoksiin on se, että perinteisen hallinnon kyläpäälliköt omaksuvat uusia ajatuksia ja määrittelevät säännöt niiden mukaan.
Viime viikolla saimme kokoon 40 000 euroa eli olemme melkein puolessa välissä tavoitettamme 100 000 euroa. Minua kannustaa eteenpäin tieto siitä, että jo 1500 eurolla pystytään kustantamaan esim. tyttöjen kongressin järjestämis- ja osallistumiskulut yhdeltä päivältä sekä sidosryhmätapaaminen piiritason päättäjien kanssa, jonka avulla päättäjiä sitoutetaan toimiin tyttöjen koulutuksen puolesta. Eikö tässä olekin hyvä syy miksi?
Mitä Kapua on antanut minulle? Itsetuntoa, nöyryyttä sekä arvostusta niihin naisiin, joilla on sisua enemmän kuin minulla ja tahtoa parantaa maailmaa huonommilla ”välineillä” kuin mitä minulla on. Se on antanut minulle kunnioitusta noita naisia kohtaan, jotka taistelevat tiensä koulutukseen ja omien oikeuksiensa vaatimiseen… niihin asioihin jotka minulle ovat olleet itsestään selvyyksiä.
Kapua on antanut minulle uusia ystäviä ”kapua veljiä ja siskoja”…fyysistä kuntoa joka kohisee silmissä ylöspäin ja auttaa minua kapuamaan Mulanje vuorelle mutta ennen kaikkea kuntoa kohdata nuo ihailemani naiset Malawissa…. odotan jo heidän tapaamistaan.
Tuulikki, Kapuaja 2018

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top