Kovin tekisi mieli kirjoittaa kuukauden takaisesta Eukonkannon MM-kilpailusta. Oli niin mielettömän hieno viikonloppu ja mahtava kilpailukokemus KAPUA-kavereiden kanssa, joten kesän parhaan viikonlopun pisteet menevät Savoon, tai ainakin ”suattavat männä”! Pari viikkoa sitten Minna ehti kuvailemaan savolaiset tunnelmat savolaiseen tapaan, joten jääköön siinä kertomatta jätetyt asiat myöhempään tai sitten kokonaan Sonkajärven salaisuudeksi ja vaihdetaan aihe kevyestä totisempaan.
UNICEFin mukaan likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat enemmän ihmisiä kuin sodat. Erityisesti lapset ovat vaarassa, sillä heidän vastustuskykynsä on heikompi kuin aikuisten. Tyttöjen kohdalla vesi ja vessat ovat tärkeitä myös koulunkäynnille, koska tytöt ja naiset tekevät valtaosan vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Voidaan oikeasti puhua kantovedestä, joka Suomessa mielletään monesti mökki-idylliin kuuluvaksi kulttuuriperinnöksi. Afrikassa moni tyttö ei ehdi käymään koulua, koska veden hakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siksi, ettei kouluissa ole vessaa tytöille.
Maapallon kaikista vesivaroista 97 % on suolaista merivettä, jonka hyödyntämismahdollisuudet ovat vielä lapsenkengissä. Loput 3 % on ns. makeaa vettä ja tästäkin osuudesta vain noin prosentti on helposti hyödynnettävissä olevaa vesivarantoa. Meillä Suomessa kuitenkin hanavettä eli ”juoksevaa vettä” riittää niin vessan huuhteluun kuin autojen pesuunkin. Asia on niin itsestään selvä, että siitä voidaan vitsailla, laskea leikkiä ja tehdä pilapiirroksia.
Kahden kuukauden kuluttua olemme ryhmämme kanssa näkemässä ja kokemassa, että miltä tuntuu olla oikeasti kantoveden varassa. Miltä tuntuu keittää jokainen suuhun laitettava vesipisara. Saamme viettää pari viikkoa meille alkeellisissa leirioloissa, mutta tulemme taatusti muistamaan aina sen, että miten ja missä ihmiset pärjäävät oikealla kantovedellä.
Tämän kesän toiseksi parhaan viikonlopun vietimme Turun saaristossa, jossa koettiin paikallisten mukaan oikeasti vesipulasta. Nauvolainen ravintoloitsija otti ilon irti kissan kokoisin kirjaimin: ”Save water – drink beer”.