Elokuun alussa Kirgisiaan matkannut vapaaehtoisten ryhmä on palannut onnellisesti kotiin. Kapuajien tavoitteina oli kiivetä Pesnja Abaya -vuoren (4901 m) huipulle sekä tutustua kehitysyhteistyöhön, johon heillä on tavoitteena kerätä 100 000 euroa kuluvan vuoden aikana.
Kiipeämällä maailman vuorille Kapua kerää varoja kehitysmaiden ihmisten tukemiseksi. Matkan aikana ryhmä tutustuu hankkeisiin, joita keräysvaroilla tuetaan. Eri puolilta Suomea kotoisin olevat Kapua 2017 Kirgisia -tiimiläiset tutustuivat Kynnys ry:n vammaistyöhön Kirgisiassa.
– Barcelonan ja Turun tapahtumat sävyttivät viimeisten matkapäivien tunnelmaa. Koen entistäkin vahvemmin, kuinka tärkeää on edistää paikallisten toimijoiden omaa työtä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kapuan kautta vaikuttaminen on parasta mahdollista rauhantyötä, toteaa kapuaja Marja Rikaniemi.
Maalaustyöt, opetusmenetelmät ja vammaisten asema Kirgisiassa tulivat kapuajille tutuiksi, kun he kolmen päivän ajan vierailivat paikallisen vammaisverkoston kohteissa. Kapuajat perehtyivät toimintamalliin, jossa tehdään pitkäjänteistä yhteistyötä eri vammaisjärjestöjen ja yhteisöjen ihmisten kanssa vammaisten lasten ja naisten aseman parantamiseksi.
– Suurin tavoitteeni toteutui päästessäni tutustumaan vammaisten naisten ja lasten asemaan Kirgisiassa sekä niihin vaikuttaviin tuloksiin, joita Gulmira Kazakunovan johtamalla vammaisjärjestöjen Ravenstvo-verkostolla on saatu aikaan, tiimin vapaaehtoinen Kaisa Haatainen pohtii.
Kapua 2017 Kirgisia -tiimin jäsenet haluavat lisätä suomalaisten tietoja kehitysmaiden tilanteesta sekä hankkia varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen tähtäävään työhön Keski-Aasiassa ja Nepalissa. Kapuajien matkapäiväkirjaa ja tunnelmia vuorilta voi lukea täällä.
– Vuorivaellus oli mahtava henkinen ja fyysinen haaste, joka opetti paljon omasta sielunmaisemasta, omien rajojen ylittämisestä ja kestävyydestä. Jos joskus tuntuu ettei riitä tai pysty, voi palauttaa mieleen miten matka voi kuitenkin jatkua, vaikka tuntuu ettei voimia yksinkertaisesti ole, muistelee Tarja Tikkanen yhdeksän päivän vuoristovaellusta haastavassa maastossa.
Kerätyillä varoilla Kynnys ry vahvistaa vammaisten naisten oikeuksia Keski-Aasiassa. Nepalissa Taksvärkki ry edistää koulutusta ja Väestöliitto nuorten seksuaaliterveyttä.
Kapua on toiminut jo 10 vuotta. Ensimmäinen Kapua-hanke toteutettiin vuonna 2006, jolloin ryhmä suomalaisia kiipesi Kilimanjarolle ja keräsi yli 20 000 euroa Afrikan ja Aasian lasten tukemiseksi. Kapua 2017 Kirgisia -ryhmän 18 aktiivista jäsentä on tähän mennessä saanut kasaan 100 000 euron tavoitteestaan yli 67 000 euroa. Keräys jatkuu joulukuun 2017 loppuun. Tutustu Kapua 2017 -tiimin vapaaehtoisiin ja osallistu keräykseen.
Haku uuteen Kapuaan käynnistyy syyskuussa
Kapua tarjoaa tavallisille ihmisille mahdollisuuden osallistua kansainväliseen kehitysyhteistyöhön. Kampanjassa yhdistyy varainhankinta omakustanteiseen ”kerran elämässä” -matkaan, jonka aikana tutustutaan tuettaviin kehitysyhteistyökohteisiin.
Haku vuoden 2018 Kapuaan käynnistyy syyskuussa. Kohteena on ensi vuonna pieni sisämaavaltio Afrikassa, Malawi. Kapuan kymmenes päähanke kutsuu tavallisia, eri-ikäisiä suomalaisia kapuamaan apua koulutuksen ja terveyden edistämiseksi Afrikassa. Lisätiedot hakuajan alettua löydät tältä sivustolta.
Lisätietoa Kapuasta:
Koordinaattori Suvi Aarnio, Aidventures Oy, 050 440 5534, suvi@kapua.fi
Lisätietoja järjestöjen kehitysyhteistyöstä:
Kynnys ry: Kalle Könkkölä, 0500 503 516 kalle.konkkola@kynnys.fi
Taksvärkki ry: Veera Blomster, 050 495 3778, veera.blomster@taksvarkki.fi
Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen@vaestoliitto.fi