Etiopian matkanjärjestäjämme lähestyi meitä kapuajia laskulla ja mukana kirjekuoressa oli myös alustava matkaohjelma. Laskua tuli nopeasti vilkaistua, mutta matkaohjelmaan tulikin kulutettua enemmän aikaa. Piti heti mennä läppärille etsimään Etiopian kartta ja sieltä tarkemmin etsimään ohjelmassa mainittuja paikkoja.Ollaanko me ihan oikeasti lähdössä jonnekin Etiopiaan, missäs se Etiopia onkaan. Matkaan on vielä aikaa, mutta jotenkin vain tuntuu, että olisipa matka jo pian. Toisaalta taas ei taida kunto olla ihan kohdillaan ajatellen vuorelle kiipeämistä.

Kartalta sitten kattelin paikkoja. Itse Etiopia kuuluu alueeseen, jota kutsutaan Afrikan Sarveksi. Sarveen kuuluvat Afrikan mantereen koillisosat.

Addis Abebaan lennämme Tukhoman kautta ja sieltä jatkamme muutaman päivän päästä lentäen Gondariin.

ethiopian_map

Addis Abebassa on asukkaita noin neljä miljoonaa ja Gondarissa alle 310 000.  Etiopiassa asukkaita on noin 92 miljoonaa.

Addis Abebassa pääsemme tutustumaan Kynnys ry:n avustuskohteisiin ja osallistumaan itse työntekoon. Jo maaliskuussa Kapuan tapaamisessa Mina kertoi minkälaisia mahdolliset työtehtävät voisivat olla – voi päästä mm. käsityöaskareisiin tai kokkaushommiin.

Gondar on erittäin mielenkiintoinen paikka ja siellä saisi kulumaan montakin päivää. Gondarin lähellä sijaitseva Fasil Ghebbin linnoituskaupunki on päässyt UNESCONn maailmanperintöluetteloon. Kaupunki sijaitsee 2 208 metrin korkeudessa ja sitä ympäröi 900 metriä pitkä muuri. Siellä sijaitsee palatseja, kirkkoja, luostareita ja useita julkisia sekä yksityisiä rakennuksia. Gondarin läheltä lähteekin meidän vaellusreittimme kohti Ras Dashenin huippua.

Ras Dashen sijaitsee Simien vuorilla. Ras Dashen itsessään ei ole Simien Mountainsin kansallispuiston alueella, mutta huipulle pääsemiseksi täytyy käydä ajoittain kansallispuiston alueella. Googlettamalla löysin Ras Dashenin vaellusmatkoja tarjoavia yrityksiä. Huomasin että noidenkin vaellusreitit menevät samaa reittiä kuin meidän reitti. Vaellusmatkalla voimme kenties nähdä paviaaneja, joita asuu vain Etiopiassa Simien vuorten alueella.

Oheisesta kartasta löytyy matkaohjelmamme mukainen vaellusreitti. Kartan alla otteita meidän alustavasta vaellussuunnitelmasta.

ethiopia-simien-carte-17-000_

12.10. – Siirtyminen Gondarista Sankaberin leiriin 3250m korkeuteen autolla. Täällä aloitamme vaellukselle valmistautumisen.
13.10. – Vaellus alkaa. Polku kulkee upeissa ylänkömaisemissa kohti Geechin kylää 3600m korkeudessa. Yövymme leirissä Geechin kylässä. Vaellusta n. 5-6h (11km).
14.10. – Pidämme lepopäivän Geechin leirissä ja totuttelemme korkeaan ilmanalaan. Mahdollisuus tehdä päivävaelluksia lähiympäristöön.
15.10. – Vaellus jatkuu kohti Chennekin leiriä, joka sijaitsee 3600m korkeudessa. Vaellusta n. 7-8h (11km).
16.10. – Päivä alkaa Bwahit-solan ylityksellä, joka sijaitsee 4200m korkeudessa. Solassa avautuu upeat maisemat Meshehan laaksoon ja ympäröiville vuorille. Solasta laskeutuu polku jyrkästi alas Ambikon leiriin 3200m korkeuteen. Vaellusta n. 9-10h (14km).
17.10. – Pidämme vapaapäivän Ambikon leirissä ja valmistaudumme huipullenousuun.
18.10. – Lähdemme aikaisin aamulla kohti Ras Dashenin huippua. Matkaa huipulle kertyy n. 8km ja polku nousee pitkin moreeniharjannetta aina Ras Dashenin huipulle 4550m korkeuteen. Upeat maisemat huipulla. Laskeudumme takaisin Ambikon leiriin yöksi.
19.10. – Ambikon leiristä palaamme Chennekkiin, josta jatkamme autolla suoraan Gondariin.

Linkistä löytyvältä videolta pääsee ihastelemaan Ras Dashenin maisemia. En kyllä tiedä osuuko vesiputous meidän reitin varrelle. http://www.youtube.com/watch?v=9Eog20HtloI

Nyt kun olen käynyt tätä matkaohjelmaamme läpi, olen jo mielessäni käynyt matkalla Etiopiassa ja vaelluskin tuntui menevän ihan kivasti. Vaikka leirien välimatkat eivät ole kovinkaan pitkiä, niin maasto ei varmaankaan ole ihan tasaista. Haluaisin niin kovasti nähdä paviaaneja, joita vain Etiopian vuorilla asustaa. Nyt vain innokkaasti kuntoa kohottamaan, että kiipeäminen vuoren huipulle onnistuisi.

Tässä loppuun vielä linkki Etiopian kansallislauluun ”Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia”.
Voi laulaa vaikka mukana… :) http://www.youtube.com/watch?v=Mfsgb8Jm_ZE

Amharankielinen teksti:
Yäzêgennät Keber Bä-Ityopp’yachen S’änto
Tayyä Hezbawinnät Dar Eskädar Bärto.
Läsälam Läfeteh Lähezboch Näs’annät;
Bä’ekkulennät Bäfeqer Qomänal Bä’andennät.
Mäsärätä S’enu Säbe’enan Yalsharen;
Hezboch Nän Läsera Bäsera Yänoren.
Denq Yäbahel Mädräk Yä’akuri Qers Baläbêt;
Yätäfät’ro S’ägga Yä’jägna Hezb ennat;
Ennet’äbbeqeshallän Alläbben Adära;
Ityopp’yachen nuri Eññam Banchi Ennekura!
Suomenkielinen teksti:
Marssi eespäin rakas äiti Etiopia.
Kunnioita kansallisuutta, joka on vahva.
Etiopiassamme kansallinen ylpeys näkyy, hohtaa joka puolelle.
Rauhan, oikeudenmukaisuuden ja ihmisten vapauden
tasa-arvoon ja rakkauteen me uskomme kansana.
Vahvana perustana, emme hylkää ihmisyyttä.
Olemme ihmisiä, jotka elävät työn vuoksi.
Perinteen taival on ihmeellinen, ylpeän perinteen rakastajatar.
Luonnollinen sulo, urhoollisten ihmisten äiti,
me suojelemme sinua – meillä on velvollisuus.
Etiopiamme, elä! Ja anna meidän olla ylpeä maasta.

flag_of_Ethiopia

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top